Kijk, zonder kabels! – De lift van de toekomst

Minder lang wachten, sneller en zelfs zijwaarts; dat is nieuwe lift volgens de Duitse staalgigant ThyssenKrupp. Ze hebben ‘de heilige graal van de liftindustrie’ uitgevonden: een kabelvrije lift.

Het zou zelfs zo snel gaan dat je, waar ook in het gebouw, tussen de 15 en 30 seconden een lift tot je beschikking hebt. De technologie, die luistert naar de naam ‘Multi’, zal begin 2016 worden getest en zou vergelijkbaar zijn met die van de snelste treinen ter wereld. Het gaat om ‘magnetic levitation’ (maglev) waarbij de toestellen ‘magnetisch zweven’. Doordat zo’n trein in een magnetisch veld boven de sporen hangt, en er dus geen wrijving is, kan het enorm hoge snelheden halen. Net zoals de nieuwe extreem snelle Japanse treinen die nu worden getest met ruim 500 km/u.

De bedoeling is om hetzelfde principe toe te passen bij liften. Niet met honderden kilometers per uur, maar het moet wel sneller gaan dan nu. Daarnaast kun je met deze technologie de liften zowel horizontaal als verticaal bewegen en kun je meerdere ‘kooien’ in één buis kwijt.

De makers vinden dat we na het oorspronkelijke idee van de lift, dat stamt uit de 19e eeuw, wel eens met iets nieuws mogen komen. Bovendien gebruiken de liften zoals we die nu kennen ook nogal wat energie. Het bedrijf claimt dat de ecologische voetafdruk de helft zal zijn van de gemiddelde lift vandaag. En omdat de liften voortaan ook om een hoek gaan, is er voor architecten veel meer vrijheid om nieuwe gebouwen te ontwerpen.

“Je zult futuristische gebouwen zien waar we vroeger enkel van konden dromen,” zegt Patrick Bass, het hoofd van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van ThyssenKrupp. Zouden wij ook zeggen als we dit hadden bedacht. Maar oké, het ziet er knap uit en iedereen weet hoe irritant het is als je minutenlang op een lift moet wachten.