Het Snowden-effect van Citizenfour – Première

Door: Raoul Brandon

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Edward Snowden optrad als klokkenluider over grootschalige inbreuk op privacy door de Amerikaanse National Security Agency. De hierbij betrokken documentairemaakster Laura Poitras heeft nu een film gemaakt over de nog altijd voortvluchtige Snowden en zijn onthullingen.

Even voor de mensen die net uit een meerjarig kluizenaarsbestaan terugkeren: Edward Snowden is een IT-specialist die voor Dell bij de NSA werkte. Begin juni 2013 gaf hij Laura Poitras en advocaat/journalist Glenn Greenwald een stapel geheime documenten over de spionagewerkzaamheden van de NSA. Het bleek dat de veiligheidsdienst wel heel erg ver ging met het inwinnen van informatie, wat het debat over privacy in de War on Terror openblies.

Laura Poitras bracht eerder documentaires uit over de Amerikaanse bezetting van Irak en oud-werknemers van Osama bin Laden. De reportages over de NSA waar ze aan meewerkte kregen dit jaar de Pulitzer Prize for Public Service toegekend. De 31-jarige boeddhist Edward Snowden verblijft nog steeds in tijdelijk asiel in Rusland.
Citizenfour 01
Citizenfour
ging afgelopen weekend in première op het New York Film Festival en zal op 23 november in bijzijn van Poitras zelf draaien op IDFA 2014.