Out of the Furnace

In essentie een film over twee broers. Out of the Furnace komt neer op een simpel verhaal over broer die zijn bloed wil beschermen, koste wat het kost. Een stukje Americana die wordt gedragen door de altijd intense Christian Bale.

Russell (Bale) en zijn jongere broer Rodney (Casey Affleck) wonen in Braddock, een dorpje gelegen in de economisch verpauperde Rust Belt in het noorden van Amerika. Russell is de noeste werker van de twee. Rodney daarentegen, als militair geplaagd door oorlogstrauma’s, probeert rond te komen van gokgeld en prijzengeld dat hij wint met illegale boksgevechten. Hij werkt zich in de schulden en komt uit noodzaak in contact met een groep rednecks uit het berggebied dat boven Braddock ligt. Zij hebben hun eigen wetten en regels. Aan Russell om zijn broertje uit de moeilijkheden te houden.

Scott Cooper regisseerde al eerder het heftige country-drama Crazy Heart met Jeff Bridges en weer keert hij terug naar de minder glamourous kant van Amerika. Cooper heeft een voorliefde voor karakters die op een doodlopend spoor zitten. Maar als de karakters al niets om zichzelf geven, waarom wij dan wel? Dat maakt Out of the Furnace soms lastig, maar het is de liefde tussen de twee broers die de film de moeite waard maken.

Al dat rauwe, zoals de vechtclubs waar Rodney maar niet uit lijkt te komen door zijn misplaatste trots, is net iets te overtuigend neergezet zodat je altijd het idee houdt dat je naar een film zit te kijken. Affleck’s Rodney overtuigd als het tragische hart van de film, maar Bale is de ster van deze film met zijn bijna Bijbelse queeste om zijn broer te redden. Bale’s Russell was een man die zijn rust had gevonden in zijn simpele leven, totdat hij werd gedwongen om dingen te doen die hem z’n hele leven zullen achtervolgen.

Een pakkend familierelaas, die hier en daar wat steken laat vallen door de economische teloorgang van Amerika niet genoeg te benoemen en een iets te subtiele ontknoping, maar door Bale en Affleck het kijken meer dan de moeite waard maken.