MADPAC interviewt James Bond’s Léa Seydoux en Dave Bautista

Door Jorrit Niels

Het is dan eindelijk zover. Bond nummer 24, SPECTRE, draait in de bioscoop. Zoals het hoort met een Bond-film trekt de cast de wereld over om de film te promoten, en gisteren deden Bond girl Léa Seydoux en bad guy Dave Bautista Amsterdam aan. We spraken met de twee acteurs die nog steeds niet helemaal kunnen geloven dat ze deel uitmaken van 007-geschiedenis. Bautista: “Het is zo’n gek gevoel man. Ik hoop dat ik er over 30 jaar nog ben en mensen naar mij kijken hoe ik vroeger naar Jaws keek.”

Dave Bautista stapt de voormalige Burgemeesterskamer binnen in het Amsterdamse hotel The Grand. Samen met de Franse Léa Seydoux hebben ze de afgelopen twee weken een serie marathoninterviews gedaan. En ze moeten nog even door. Seydoux gaat de dag erna naar Parijs en Bautista wordt in Moskou verwacht. Toch ogen ze beiden nog fris en enthousiast.

Bautista vertelt: “Ik word hier niet voor betaald, ik hoef dit niet per se te doen. Natuurlijk is het reizen pittig, maar voor mij is dit het leuke gedeelte. Maanden heb ik mijn mond moeten houden en nu kan ik er eindelijk over praten. En ik had als jongetje nooit de illusie dat ik überhaupt iets anders zou zien dan de VS, dan grijp je zo’n halve wereldreis toch met beide handen aan!” Seydoux vult aan: “Je maakt ook wel eens films waarvan het resultaat niet geweldig is en je er wel wekenlang over moet praten. Dat kan een opgave zijn. Maar dit is Bond, het verkoopt zichzelf en iedereen is enthousiast. Dat werkt natuurlijk aanstekelijk.”

leayseydoux

In SPECTRE wordt Bond geconfronteerd met zijn verleden en moet hij een duistere organisatie ontmaskeren. Terwijl M (Ralph Fiennes) verwikkeld raakt in een politieke strijd om de Britse geheime dienst te behouden, ontrafelt Bond gaandeweg de verschrikkelijke waarheid achter SPECTRE. Daniel Craig is wederom als 007 te zien, Christoph Waltz (Inglourious Basterds) is de bad guy en Monica Bellucci en Léa Seydoux zijn de Bond-girls.

Het is de meest ‘ouderwetse’ Bond tijdens Craig’s ‘heerschappij’. Meer humor, gadgets en waanzinnige actie.  Léa Seydoux (30) speelt Madeleine Swann. Een pittige Bond girl die is verbonden aan Bond’s verleden. De Franse Seydoux ken je uit Mission: Impossible Ghost Protocol en The Grand Budapest Hotel en serieuzer werk als Blue is the Warmest Color en The Lobster. Geruchten gaan dat ze binnenkort in de Marvel-film Gambit te zien zal zijn.

Dave Bautista (46) is nog redelijk nieuw in het filmwereldje. De van oorsprong WWE-worstelaar – met een enkel MMA-uitstapje – was een fan-favourite als Drax in Marvel-epos Guardians of the Galaxy en staat binnenkort naast Robert DeNiro in Heist en is de nieuwe Tong Po in de remake van het ‘klassieke’ Van Damme-vehikel Kickboxer. In SPECTRE speelt hij de ijzersterke, maar zwijgzame Mr. Hinx. Een rol die teruggrijpt naar de klassieke handlangers van de schurk.

DaveBautista

Wanneer kwam het besef ‘wow, ik maak nu op dit moment deel uit van Bond-geschiedenis?
Seydoux: “Het moment dat ik ‘Mr. Bond’ uitsprak voor de camera. Toen sloeg het opeens toe van ‘oh yeah, ik zit erin’. Het is een enorm schip waar je op zit tijdens het draaien, maar door de regie van Sam (Mendes red.) voelde het niet als een big budget film. Het voelde niet overweldigend, maar heel intiem. Bijna aan als een kleine onafhankelijke film. Tja, totdat ik in een Range Rover door Oostenrijk race met James Bond achter me aan in een vliegtuig, haha.”
Bautista: “Dat besef komt eigenlijk pas de laatste dagen en nu ik tegenover je zit. De reacties komen binnen, de overgrote meerderheid positief. Fantastisch, maar het is zo’n gek gevoel man. Ik hoop dat ik er over 30 jaar nog ben en mensen naar mij kijken hoe ik vroeger naar Jaws keek. Op de set had ik dat gevoel nog niet, pas nu sijpelt het besef naar binnen dat ik op mijn manier m’n stempel heb gedrukt op Bond.”

James Bond (Daniel Craig) and Mr. Hinx (Dave Bautista) battle it out as Madeleine Swann (Léa Seydoux) looks on in Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions’ action adventure SPECTRE.

Hoe zie je deze rol in vergelijking met je andere films?
Bautista: “Ook al heb ik maar weinig gezegd in deze film, het is zoveel groter dan de meeste rollen die ik heb gespeeld. Natuurlijk is Drax in Guardians of the Galaxy ook een grote film, maar de geschiedenis van de Bond franchise is reusachtig. Daar kan niets tegenop.”
Seydoux: “Een voortzetting van wat ik altijd probeer. Zo divers mogelijk werken. Grote films zoals Mission: Imposible Ghost Protocol en Inglourious Basterds, afgewisseld met een blauwharige lesbienne in Blue is the warmest color of bediende in VersaillesFilms die mij voeden als actrice vind ik belangrijk, maar het is natuurlijk ook leuk als mensen naar je films kijken, haha.”

SpectreStill_3483544k

Dave, in de film is het voornamelijk je brute kracht en voornamelijk non-dialoog voor je. Jammer?
Bautista: “Ik hoorde direct dat mijn rol vooral non-verbaal was. In eerste instantie baarde dat mij wel wat zorgen, omdat ik heel kieskeurig ben van wat ik kies als rol. Ik wil niet te boek staan als de dommekracht of simpele actieheld. maar na een gesprek met Sam (Mendes, regisseur red.) snapte ik precies wat hij wilde. Hij wilde een iconische bad guy neerzetten die kan bestaan naast Oddjob en Jaws. Dan is die stilte alleen maar een plus. Meer hoefde hij niet te zeggen. Ik was om. Die nostalgie is fantastisch. Ik wil niet spoilen, maar er komen een paar dingen langs waardoor ik letterlijk juichte toen ik het script las!”

Léa, Madeleine Swann is niet de standaard Bond girl. Ze kan voor zichzelf opkomen. Hoe belangrijk was die extra laag voor jou?
Seydoux: “Het was verfrissend om een Bond girl te zijn die Bond’s gelijke is en hem ook durft aan te pakken als dat nodig is. Niet dat ze gewillig in zijn armen valt, het bed in duikt en dat was het. Ze redt hem eigenlijk als het ware. Deze vrouw kan ook in het echt bestaan en de meeste Bond girls zijn toch vaak ongrijpbaar, te perfect.”

seydoux-1

Zijn jullie ooit bang voor typecasting?
Bautista: “Ik pas daar heel erg voor op. Toen ik uit de WWE stapte (worstel federatie red.) kreeg ik allerlei shitty standaard actierollen aangeboden. Die heb ik afgehouden, want daar kom je nooit meer vanaf. Dus werkte ik nauwelijks in het begin, haha. Het heeft gewerkt, daarom ben ik ook zo blij met Drax uit Guardians of the Galaxy en Mr. Hinx in SPECTRE. Natuurlijk kun je zeggen dat Hinx wel typecasting is, maar komop, je bent een sukkel als je hier nee tegen zegt. En hij is ook meer dan zomaar een hulpje. Hij heeft zijn eigen missie.”
Seydoux: “Doordat ik zowel in het Frans als Engels acteer kunnen mensen mij in beide talen niet zo heel snel plaatsen. Ik vind dat wel fijn. Als ik in het Engels acteer durf ik ook veel meer, dan zit er wat meer afstand tussen mij en m’n karakter. In het Frans voel ik mij gek genoeg toch altijd wat meer verlegen.”

Dave, je neemt het op tegen Bond, heb je nooit de ambitie gehad om zelf zo’n soort rol te spelen of wil je toch liever de handlanger blijven?
Bautista: “Kijk naar me, handlanger, for sure. Laat mij Bond maar in elkaar rammen. Ik vind het juist interessant om dat gevaar te spelen. Bond komt bijna overal zonder al teveel kleerscheuren vanaf. Je weet dat hij het meisje krijgt en wint. Hij krijgt maar zelden iemand tegenover ‘m waar hij zijn meerdere in moet erkennen. Dat Bond de underdog wordt, dat zien mensen niet vaak en dat maakt het spannend voor de kijker. Hoe cool is het dan om die gast te zijn!”

Hoe was het om de indruk te geven dat Daniel Craig nog een kans maakt?
Bautista: “Haha, dank voor het compliment. Dat komt puur door de gevechtscoördinator. Geniale gasten. En ja, het blijft film hè, dus je moet sommige dingen gewoon voor waar aannemen. Dat ik Daniel niet binnen één klap knock-out kan slaan…” (grijns)

spectre03

Welke scene vond je mooist om te filmen?
Bautista: “Zonder twijfel Rome. Ik ben opgegroeid in de achterbuurten van Washington DC en dan sta je opeens ’s nachts, midden in Rome een 007-achtervolging te filmen in een waanzinnig maatpak. Al heb ik eerlijk gezegd niet veel zelf gereden. Ik heb de Jaguar C-X75 wel even de sporen mogen geven, maar verder waren het toch de professionele stuntmannen. Ik wilde ook niet verantwoordelijk zijn voor een kapotte auto van een paar miljoen, laat staan een onbetaalbaar Romeins beeld van z’n sokkel stoten. En ik mocht ook in Pinewood Studios een rondje in dat beest. Ze wilden zien of ik er wel in zou passen met m’n enorme lichaam. Oostenrijk was ook prachtig, maar dat is veel te koud voor mij man. Zo koud dat je nauwelijks kon ademen. Geef mij maar Rome.”
Seydoux: “De scene dat ik tegen hem schreeuw in Oostenrijk als ik Bond voor het eerst ontmoet. Je ziet niet vaak een Bond girl die tegen Bond in gaat. En dan zijn verbouwereerde blik, dat vond ik het leukst om te doen. Ik kon iets beter tegen de kou denk ik.” (lacht)

Schermafbeelding 2015-10-29 om 12.21.33

Iedereen vraagt of we Daniel Craig terugzien, maar zien we jullie terug in de volgende 007?
Seydoux: “We weten nog niet hoe het gaat lopen, maar ik ben erbij. Dat zou geweldig zijn. Het kan, maar dat is echt aan Daniel en Sam.”
Bautista: “Het ligt er aan hoe je de film bekijkt, maar het zou kunnen dat ik nog een keer mijn opwachting maak. Als Daniel samen met Sam Mendes terugkeert – ik denk niet dat ze zonder elkaar nog een Bond maken – dan is er een goede kans dat je Hinx terugziet. Je wilt meer van ‘m als je het verhaal ziet. Ach, ik in ieder geval wel!”

Laatste vraag, pure nieuwsgierigheid. Klopt het dat de productie je als acteur en hoofd van ieder departement, een telefoonnummer geeft met ‘007’ op het eind?
Seydoux: “Haha, ja. Waarom? Ik zou het niet weten, maar hoe cool is dat!?”
Bautista: “Briljant toch. Hoe ze het voor elkaar krijgen, geen idee. Maar ach, iedereen houdt van Bond. Als ze heel Mexico Stad kunnen platleggen voor een openingsscène, dan krijgen ze een telefoonmaatschappij ook wel zover dat ze een paar nummers aanmaken.” (lacht)