MADPAC Travel – Waarom Polen niet voor pussy’s is… (video)

Door Robin de Rooy

Als ik aan Polen denk, dan denk ik aan bouwvakkers en aardappelen. Super random, ik weet het. En van Silezië had ik zelfs nog nooit gehoord. Dus werd het tijd dat ik iets ging doen aan deze onderontwikkeling en zijn we de uitdaging aangegaan om één van de mooiste geheimen van Polen te ontdekken: Silezië. En wel op de meest actieve manier mogelijk…

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Voordat ik je ga vertellen hoe supertof en geweldig Polen is, wil ik graag eerst voorop stellen dat ik absoluut GEEN professionele sporter ben. Sterker nog, mijn vriend zou mij eerder beschrijven als ‘lui’ en daar geef ik hem niet geheel ongelijk in (Netflix & Chill anytime!). Dit is wellicht handig om te weten, gezien er sommige activiteiten zijn die door mij iets anders zijn ervaren dan door de (actieve) mannen op deze trip.

Afijn: de spoiler alert is al afgegaan. Ja, Polen en met name Silezië is geweldig. Niet alleen omdat de polonaise is uitgevonden in Polen (geen grap), maar omdat Silezië alles te bieden heeft wat een sportieve vakantieman zich kan wensen. Zoals wat precies? Ik zal bij het begin beginnen…

Spookhuis Ogrodzieniec
We beginnen onze reis meteen goed. Na een snelle vlucht naar Katowice, worden we direct vervoerd naar één van de mooiste kastelen in de omgeving; het Ogrodzieniec Castle. Het kasteel is onderdeel van de Eagles’ Nests route, waar je verschillende kastelen langs de grens van Polen kunt bewonderen. Elk met zijn eigen charme.

Zoals de meeste kastelen, schijnen hier ook diverse paranormale activiteiten bezig te zijn. Zo gaat het verhaal rond dat de voormalige kasteeleigenaar, ene meneer Stanisław Warszycki, hier ’s nachts wel eens wordt gezien in de vorm van een bloeddorstige hond met bloeddoorlopen ogen. Omdat hij zo in en in slecht was, zou hij zijn ontvoerd door de duivel en zijn omgetoverd tot zijn huisdier: een hond. Zelf heb ik Meneer Warszycki niet mogen ontmoeten, maar er schijnen avondtours te worden georganiseerd waar je op een heuse spookjacht gaat.
Schermafbeelding 2017-07-11 om 10.46.06

De grotten van Trzy Kopce
Met het spookhuis in onze achteruitkijkspiegel, snellen we door naar een andere duistere plek, Grota Klimczoka, ook wel bekend als de grot in de drie bergen. De grot is alleen te vinden met een gids en te bereiken na een bergtocht van ongeveer twee uur. Bereid je voor op een semi-pittige tocht omhoog. De bergpaden liggen bedolven onder loszittende stenen wat vrijwel garant staat voor een paar goeie glijsessies. Zeker als je besluit om op je gympjes de berg te beklimmen (ahum…).

Na heel wat innerlijk gevloek en gescheld, bereik ik dan eindelijk de mysterieuze grot. De ingang van de grot is niet veel groter dan de oppervlakte van een Lack IKEA-tafeltje. Eenmaal in de grot wordt het er niet groter op. Glibberig door al het klei, glijden we als een soort aardworm door de kamers van de berg. Het ene gangetje nog kleiner en smaller dan de vorige. En tegen alle verwachtingen in, vind ik het echt fan-tastisch.
Schermafbeelding 2017-07-11 om 10.45.06

Er gaan zoveel verschillende emoties door je heen op het moment dat je in de grot zit. Je eerste reactie is in paniek raken, sowieso. Maar als je je brein eenmaal weer tot orde hebt kunnen roepen, verandert de angst in een soort vage vorm van adrenaline. Het is overleven. Iedereen die er van houdt om zichzelf op gekke manieren uit te dagen, moet dit ooit eens gedaan hebben.Paar puntjes van aandacht: Ben je claustrofobisch? Dan raad ik je aan om lekker buiten te wachten. En ga vooral niet alleen de grot in, gegarandeerd dat je er niet meer uitkomt.

Cross mountainbiken door de Enduro Trails
Toch meer op zoek naar het avontuur boven de aarde? Dat komt goed uit, want Silezië heeft namelijk een van de mooiste cross mountainbike parcours van Europa, de Enduro Trails. Als je voor het eerst op een mountainbike plaats neemt, dan is het even wennen. Mijn oma-fiets lijkt in geen verre verte op dit tweewielige monster tussen mijn benen en een verstelbaar zadel is al helemaal nieuw. Toch is er geen tijd om lang te twijfelen, want voordat ik het weet rijden we met een rotgang het eerste parcours af. Als de nieuwe Max Verstappen van cross mountainbiken, rij ik als een gek over de hobbels en hang ik in de bochten. Tenminste, zo voelde het. De leraar was echter niet onder de indruk van mijn fiets-skills en dus moest er eerst geoefend worden.

Na een paar testruns op een vlakkere oppervlakte, beginnen we nogmaals aan het parcours. Dit keer gaat het inderdaad een stuk beter. Als een echte pro hang ik achterin m’n fiets en duw ik mijn fiets in de bochten. Misschien begin ik toch langzaam te begrijpen waarom mensen kiezen voor een actieve vakantie. Dit verslaat een museumrondleiding anytime!

Het park heeft 12 verschillende parcours, verdeeld over 4 niveaus. Elke parcours kent zijn eigen uitdagingen (snelheid, schansen, bochten en drops) en biedt genoeg gelegenheid voor wat air time. Eén van de pluspunten van de Enduro Trails, is dat het ook uiterst geschikt is voor beginners en kids. Het langste parcours is 11 kilometer lang en heeft een elevation drop van 700 meter! Genoeg fiets plezier voor jong en oud dus.
Enduro Trails Bielsko- Biala
Bielsko Biala 43-300 info@endurotrails.pl
Schermafbeelding 2017-07-11 om 10.45.17

Bike Trails, Żar Berg
Als er één ding is waar Polen geen grapjes over maken, dan is het over extreme sporten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je op een of ander laf parcours terecht komt. Dit geldt zowel voor de Enduro Trails als voor de Bike Trails van de Żar Berg.

Vind je de Enduro Trails iets te soft? Dan ga je de Bike Trails van de Żar Berg echt te gek vinden. Voor mij persoonlijk was het een tik-kel-tje te heftig (lees: zware paniek aanval boven op de berg). Ik kan het dan ook echt alleen aanraden als je al een beetje ervaring hebt met cross mountainbiken, of een echte adrenaline tijger bent. Dit is namelijk een downhill parcours. Een beginners Trail bestaat er niet en ervaring is een behoorlijke pré.

Veel leuker vond ik Monster Roller op dezelfde berg. Je gaat met de gondel naar boven, om met een monster step weer naar beneden te racen. Ik ga niet liegen, je ziet er uit als een complete idioot. Maar het is echt super grappig. Je kunt kiezen uit een monster step (lees: een step met gigantische wielen) of een soort skelter achtig karretje waar je uitstekend mee kunt driften.

De makkelijkste weg is via de ‘normale’ asfaltweg naar beneden. Doordat het verboden is om met je auto de berg op te rijden, kom je niet heel veel tegenliggend verkeer tegen. Je kunt dus zorgeloos (en praktisch zonder te remmen) de berg af stormen. Wat uitdagender is de downhill route. Dit is niet dezelfde route als van de Bike Trails, maar uiteraard wel een stuk uitdagender dan via het asfalt.
Schermafbeelding 2017-07-11 om 10.45.27

Culinair genieten
Eerlijk is eerlijk, ik had geen ongelijk als het gaat om aardappelen. De Poolse keuken draait voornamelijk om vlees, heel veel vlees met een beetje aardappelen. Verwacht hier dus ook geen culinaire hoogstandjes met eetbare bloemetjes en een schuim gemaakt van broccoli truffel, maar stevige en voedzame maaltijden. Precies wat je nodig hebt als je van de berg af komt. Een paar highlights:

• Silesische dumplings, te vergelijken met de dumplings die je kent uit de Chinese keuken. De dumplings (białe kluski) zijn gemaakt van aardappelen en gevuld met vlees en/of kaas. Er zijn veel verschillende varianten, maar die met spinazie en kaas was onze favoriet.
• Zurek, een zure roggesoep met verschillende soorten vlees. Het wordt gemaakt van roggemeel en is gevuld met aardappelen en (varkens)vlees.
• Hekele, een haringsalade. De manier waarop het wordt geserveerd doet je denken aan een steak tartare. Met een eitje, augurken en mosterd.
• Racuchy, te vergelijken met Oostenrijkse Kaiserschmarn of een Franse crepe. Racuchy is de Poolse versie van de pannenkoek en wordt vaak geserveerd met poedersuiker en vers fruit.
Schermafbeelding 2017-07-11 om 10.45.39

Slapen
• Hotel Grepielnia, deze voormalige textielfabriek ligt middenin het hart van Bielsko Biala en is onderdeel van de industriële route die door de provincie loopt. Net als brouwerij Zywiec trouwens, mocht je trek hebben in een biertje…
• Angelo Hotel, in het centrum van Katowice en op nog geen half uur rijden van Katowice airport. Op elke verdieping kun je gratis koffie en thee (met koekjes) pakken en de kamers zijn ruim en licht. Maar het hoogtepunt is het restaurant van het hotel. Aanraders: de steak (wauw!), een glas Gruner Veltliner en een crème brulee zo groot als mijn hoofd.

Het Poolse Silezië is het perfecte alternatief voor één van de duurdere Duitstalige landen. Voor een paar tientjes vlieg je al naar Katowice, waar je binnen nauwelijks twee uur alweer je koffer uit kunt pakken. Iedere avonturier kan hier zijn hart ophalen en je zou zelfs je vriendin mee kunnen nemen. Als je haar tenminste van de bank af kunt krijgen… Zoals ondergetekende…

Voor meer info check je Silesia.Travel en Polen.Travel.
Schermafbeelding 2017-07-11 om 10.45.51