MADPAC’s Nadia vertelt je alles over je nieuwe favoriete skigebied

Door Nadia Kloet

We zitten middenin het wintersportseizoen, dus als je wordt gevraagd om het Oostenrijkse Zillertal te ontdekken vóór de grootste drukte, dan zeg je direct ja! MADPAC’s Nadia ging op pad om het bijzondere skigebied te ontdekken. Na haar vorige artikel over het skiën en wat je verder nog allemaal kunt doen in het Zillertal, is het deze keer de beurt aan het gebied zelf en de leukste hutten/restaurants. Want naast foutloze pistes is een goed lunchtentje natuurlijk ook héél belangrijk op wintersport.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Nederlanders gaan vaak maar 1x per jaar een week op wintersport en staan dan veel op de latten om het meeste uit die week te kunnen halen. Het is dus altijd fijn om dan wat kilometers skipiste te hebben, zodat je niet elke dag hetzelfde stukje doet. In het Zillertal zit je dan meer dan goed, hier hebben ze 530 kilometer piste! In het dal liggen vier skigebieden die je allemaal kunt bezoeken met de Zillertal Superskipass: Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch, Zillertal Arena, Mayrhofner Bergbahnen en Ski-& Gletscherwelt Zillertal 3000.

Deze gebieden zijn makkelijk te bereiken via bus en trein die door het gehele dal gaan. De auto kan je ook pakken, maar kijk dan wel even of er genoeg parkeerplek is bij de desbetreffende gondels. Bijvoorbeeld in Mayrhofen kan een parkeerplekje vinden wel eens lastig zijn.

Een groot pluspunt van het Zillertal is dat het makkelijk te bereiken is vanaf Nederland. Je kunt in de auto stappen, dan ben je ongeveer 10 uur onderweg. Maar veel makkelijker is het vliegtuig. Vanaf Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven gaan er vluchten naar Innsbruck en vanaf daar ben je binnen een uurtje in het Zillertal.

En dan kan de pret beginnen! Ga voor één van de vele heerlijk lange afdalingen of zoek de uitdaging in een free-ride tour of ‘helse’ zwarte pistes. Je kunt de grotere gebieden opzoeken waar meer variëteit te vinden is. Of juist een kleiner gebied om de pistes voor jezelf te hebben of met kids wat kleinere afdalingen te doen. Echt alles is in dit gebied te vinden.

Ook staat het Zillertal bekend om zijn moderne liften. Hoewel een sleeplift of een tweepersoons stoeltjeslift wel een romantisch beeld geeft op de kiekjes en het eigenlijk wel leuk was om als kind iedereen in te halen in de rij voor de lift, heeft dit niet de voorkeur voor de meeste wintersporters. Vooral als de zon even geen zin heeft die dag of als het hard waait of sneeuwt, is het fijn om een stoeltjeslift met een weerkap te hebben of zelfs met stoelverwarming.

De afgelopen jaren zijn er veel oude liften vervangen in het Zillertal, waardoor het geen straf is even in een lift te zitten en de eventuele rijen bij de liften snel verdwenen zijn door de goede doorloop. Ook hebben veel gondels een upgrade gekregen met leren stoelen, inclusief verwarming. Dit zijn vaak de gondels die leiden naar de betere hutten op de berg.

Want naast alle piste pret is het minstens net zo belangrijk om een goed lunchtentje te vinden. Want hè, we zijn tenslotte wel op vakantie. Genoeg keuze aan hutten in de bergen daar. Het leuke aan Oostenrijk vind ik dat het merendeel van de hutten (en ook de hotels/chalets in het dal) van families zijn die het zelf runnen. En het heel belangrijk is dat de eigenaar er is en met iedereen een praatje maakt. Hierdoor voel je je meteen overal thuis als je daarvoor open staat.

Het hotel waar ik verbleef – Hotel Waldfriede – was dan ook zo’n familie hotel. Wel een wat groter hotel, maar alsnog merkte je dat het gerund werd door een familie. Je kwam altijd wel even de eigenaren tegen en de familie-hond begroette je rustig. ’s Avonds nog even nagenieten op je balkon of chillen in de spa om vervolgens aan te schuiven voor het eten. Er is sinds kort één hotelketen in het dal gekomen, waar de meeste hoteleigenaren niet heel blij mee zijn. Het past ook helemaal niet bij het knusse Oostenrijk vind ik. Doe mij maar een slaapplaats in een hotel of chalet van een lokale familie.

De hutten op de berg die wij hebben aangedaan gaan van knusse lokale hutten tot complete luxe of een goede mix hiervan.

Schneekarhütte – Mayrhofner Bergbahnen
De Schneekarhütte ligt in het gebied bij Mayrhofen en is een prima plekje om even een hapje naar binnen te werken, of aan het einde van de dag te hangen en daarna de laatste afdaling naar beneden te nemen. Ook kun je zelfs blijven slapen als je geen zin meer hebt om naar beneden te gaan. Buiten op het achterterras hangt er een hele relaxte sfeer en kun je lekker wegkruipen in een berenvelletje. Op het terras aan de zijkant kun je aanschuiven aan picknicktafels of een strandstoeltje bemachtigen. Deze hut is een goede combinatie van gezelligheid en luxe. En als je geluk hebt (en met een gids bent die iedereen in het gebied kent) zit er nog een schnapsje met de eigenaar in.

Panoramic restaurant & hotel Albergo – Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch
Het Albergo restaurant & hotel is één van de meest luxe op de berg. Je komt binnen en het lijkt net alsof je een nachtclub binnenstapt met een luxe bar in het midden. Buiten op het terras heb je een fantastisch uitzicht, maar dit heb je eigenlijk bij veel van deze hutten. Er staan heerlijke gerechten op de kaart. Het beviel mij prima om onder het genot van een pasta vongole te genieten van het uitzicht. Uitbuiken is mogelijk op de matrassen naast het terras, voordat je weer de middag op de piste gaat.

Kristalhütte – Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch
Bij de Kristalhütte kwamen wij aan het einde van de middag aan en was op het terras aan de achterkant de après-ski al flink losgebarsten. Aan de zijkant van de hut stonden vele strandstoeltjes waar menig in neergeploft was met een biertje. Je strandstoeltje meenemen en iets verder van de hut neerzetten loonde, met wat rust en het zoveelste fantastisch uitzicht. Dit is een prima plek voor het einde van een lange dag op de piste.

Abfahrthütte – Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch
Naast alle luxe tenten die er elk jaar meer oppoppen op de berg, zijn er ook nog de oude berghutten waar alle locals zich bevinden. Dit zijn de pareltjes die je ook echt moet proberen te vinden. De Abfahrthütte zit bijna beneden aan de berg en doordat het zonnetje al weg was in het dal leek het alsof de hut leeg was. Maar bij het openen van de deur voelde je de warmte van binnen komen en kwam het gelach van de locals je tegemoet. Wat een heerlijke plekken zijn dit! Neem een spel kaarten mee en nestel je hier in een hoekje en je bent zo een paar uur zoet. Dit zijn de tentjes hoe ze horen te zijn. En ja, ik ben eigenlijk een oude hippie, soms wel in een luxe pakje vermomd.

Dit keer heb ik de après-ski beneden in het dal overgeslagen, maar zorg ervoor dat jij deze wel meepakt. Want de Oostenrijkers kunnen fantastisch après-skiën, bijna net zo goed als de Nederlanders. Dus ik zeg vanaf thuis ondertussen, cheers op een geweldige midweek in het Zillertal, zeker een plek op naar terug te gaan! Ga je nog dit seizoen of toe aan wat anders voor de wintersport? Check het Zilltertal, wij weten in ieder geval al wat er volgend jaar op het programma staat!