MADPAC Tip – X BANK Amsterdam

Gisteravond was de grote opening van X BANK in Amsterdam. Nu nog even alleen voor genodigden, maar het grote pubiek is vanaf zaterdag 27 februari welkom in de 700m2 grote ‘concept’ store in het prestigieuze W Amsterdam.

Heb je iets met Nederlandse mode, kunst en design, dan is X BANK zeker de moeite van het bezoeken waard. Gehuisd in het oude kantoorgebouw van de Kas Bank aan de Spuistraat nabij Amsterdam CS is hier vanaf aanstaande zaterdag de grootste collectie ter wereld te zien op dit gebied. Speciaal ontwikkeld als podium voor veelbelovende en gevestigde designers van Nederlandse bodem. Ze kunnen hier hun beste stukken exposeren, maar ook te koop aanbieden.

FullSizeRender-9

Wij kregen de dag voor de opening al een kijkje achter de schermen en waren aangenaam verrast. Niks geen steriele expositieruimte met om de tien meter een uitgelicht kunstwerk. In plaats daarvan is iedere centimeter van de prachtige 700m2 grote ruimte benut. Overal waar je kijkt is iets te zien. Van bijzondere fietsen tot aan de laatste mode, gouden machinegeweren, waanzinnige lampen en oud Hollandsche snoepjes. In iedere prijsklasse is er wel iets te vinden.

FullSizeRender-10

X BANK is opgezet als winkel, galerij en ontmoetingsplaats. Het is zelfs permanent en geen pop-up zoals je van een dergelijk concept zou verwachten. Toch is het handig om niet te lang te wachten met het brengen van een bezoek, want de kunst en kunstenaars veranderen constant. Ook worden er verschillende lezingen gehouden en zijn er steeds andere tentoonstellingen te zien. X BANK start met de tentoonstelling POTLUCK 1, een groepsshow van zes hedendaagse kunstenaars.

FullSizeRender-6