De sloppenwijk met het mooiste uitzicht ter wereld – El Torre de David

El Torre de David (de Toren van David) in de Venezolaanse hoofdstad Caracas is ’s werelds hoogste achterbuurt. Dat de toren uitgerekend in Caracas te vinden is, is niet zo vreemd, aangezien ongeveer zeventig procent van zijn inwoners in sloppenwijken leeft.

In werkelijkheid is de vijfenveertig verdieping tellende wolkenkrabber een van de hoogste van het land. Door de dood van zijn projectontwikkelaar in ’94 en de crisis die later volgde, raakte de toren in de vergetelheid en werd de bouw nooit voltooid.

Inmiddels zijn we twintig jaar verder en door het grote woningtekort besloten vijfentwintighonderd mensen zich in de toren te vestigen. Volgens de overheid alleen moordenaars en drugsdealers, maar in werkelijkheid zo’n zevenhonderdvijftig families die geen kant meer op konden. El Torre de David heeft inmiddels z’n eigen infrastructuur en economie bestaande uit winkels, een kerk en zelfs een sportschool. Hoe dit alles eruitziet vind je in het filmpje hierboven en de fotoreportage hieronder.