Van Gogh Museum vernieuwt website

Vandaag lanceert het Van Gogh Museum zijn nieuwe website. Centraal staan de verhalen over het leven en werk van Nederlands bekendste kunstenaar. Als bezoeker kun je dieper ingaan op verschillende thema’s van het werk en leven van Van Gogh. Op de website wordt de vaste collectie van het museum getoond tot in het kleinste detail en kun je bijvoorbeeld ook delen via social media.

Een grote stap voor één van ’s lands best bezochte musea. Het Van Gogh Museum bezit een rijkdom aan kennis over het leven en werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Het beheert de grootste collectie schilderijen, tekeningen en prenten van Van Gogh ter wereld (201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten). Deze verhalen achter het werk worden op een interactieve manier gepresenteerd op de site om zo de vele Van Gogh fans te verrijken en te inspireren. Dit wordt gedaan aan de hand van thema’s die belangrijk waren in het leven en werk van Van Gogh, zoals natuur, vriendschap en kleur. Per thema wordt een verhaal op verschillende manieren ontrafeld, waar de bezoeker doorheen kan scrollen en zich eindeloos in kan verdiepen.

Niet dat het nu klaar is, elke twee maanden wordt een nieuw thema gepubliceerd op de website. Van Gogh’s relatie met zijn broer Theo zal in september belicht worden en een verhaal over zijn vriendschappen zal eind 2014 online komen. Voor 2015 heb je nog invloed, bezoekers van de website en het museum worden uitgenodigd input te geven om zo de verhaallijn van volgend jaar mee te bepalen.

Naast de thema’s speelt de volledige collectie van het museum natuurlijk ook een belangrijke rol. Alles is full screen te bekijken en er kan uit- en in- worden gezoomd worden tot in het kleinste detail. Alle werken op de website zijn gratis te downloaden en zijn deelbaar via social media. De website is geheel responsive en dus geschikt voor verschillende beeldschermgroottes, van pc tot laptop, van tablet tot smartphone.

Van Gogh Museum