Nacon Daija Arcade Stick voor de PS4 – Impressie

Volgende week is het zover, dan komt alweer het elfde deel uit van Mortal Kombat, de fighting game die onze jeugd domineerde. De gameplay ziet er bizar goed uit en we kunnen dan ook niet wachten met het uitdelen van de nieuwe Fatalities. Om de voorpret compleet te maken besloten we ons alvast te verdiepen in een goede arcade stick voor de game, want dit keer gaan we serieus aan de slag. De Nacon Daija Arcade Stick voor de PS4 kwam op ons pad en dit is onze eerste indruk.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

De fighting games vliegen tegenwoordig weer om onze oren. Goed nieuws natuurlijk. Afgelopen jaar Street Fighter V, Tekken 7 Dragon Ball Fighter Z en Super Smash Bros om er maar een paar te noemen. En nu dus Mortal Kombat 11. Omdat we altijd al een keer arcade stick wilden hebben voor onze fighting games, was nu het eindelijk het moment daar. Het ultieme excuus om ons dit hebbeding toe te eigenen.

Maar goed, de Nacon Daija Arcade Stick dus. Hij was al beschikbaar in Azië en sinds kort dus ook in Europa. Hij werd ontwikkeld in samenwerking met professioneel fighting gamer Marie-Laure ‘Kayane’ Norindr en is officieel gelicenseerd door Sony Interactive Entertainment Europe. Je kunt hem overigens naast de PS3 en PS4 ook aansluiten op je PC.

Direct als je de stick uit de verpakking haalt wordt duidelijk dat je iets moois in handen hebt. Niet alleen is het geen kleine jongen (de kast van de Nacon meet 380 x 260 x 121mm) hij is ook lekker zwaar (de Nacon weegt zo’n 2,7 kilogram), hij voelt dan ook erg robuust aan. Iets dat ook wel nodig is gezien de stick is gemaakt voor professioneel gebruik en dus aardig wat geweld moet kunnen weerstaan. Wat ook handig is bij professioneel gebruik is een headset, want een goede fighter speel je uiteraard online tegen de beste tegenstanders die je kunt vinden. Natuurlijk is er dan ook gedacht aan een 3.5mm aansluiting voor je headset.

De vormgeving van de Daija is strak en vierkant en door de rubber laag aan de onderzijde ligt hij vast op je schoot. Door de afneembare doorzichtige cover aan de bovenzijde kun je het artwork op het ‘werkblad’ vervangen door een andere meegeleverde plaat, maar je kunt ook je eigen artwork gebruiken voor een volledige custom look. Niet doorslaggevend, maar absoluut een coole feature.

De Arcade Stick zelf komt met twee verwisselbare koppen, een balltop en een battop. Welke samen met de verwijderbare schakelaars en schroevendraaiers te vinden zijn onder de kap van de Daija. Om het interne compartiment te openen druk je overigens de twee rode knoppen aan weerszijden in. Voor het 3 meter lange USB-snoer is een apart opslagcompartiment aan de achterzijde geplaatst. Handig als je de Daija even niet gebruikt, maar wel ter decoratie wilt neerzetten of als je hem mee wilt nemen naar je vrienden.

Toch zijn het uiteindelijk de knoppen en de stick die het verschil moeten maken en ook dat zit gelukkig wel goed aangezien de Daija gebruikmaakt van professionele componenten van de gerenommeerde fabrikant SANWA. Hierdoor voelt de stick nagenoeg hetzelfde als die van de grote kasten in een arcadehal en dat is precies zoals je het wilt.

Omdat de stick officieel gelicenseerd is voor de Playstation, zijn alle PS4 controller-knoppen aanwezig op de Arcade Stick tot de touchpad aan toe. Waarschijnlijk om te voorkomen dat je ze per ongeluk indrukt in het heetst van de strijd, zijn ze aan de zijkant van de kast geplaatst. Handig om die reden, maar misschien weer wat lastiger tijdens het eerste gebruik, aangezien je dan steeds naar de zijkant moet kijken of je de goede knop te pakken hebt. Gebruik je de stick echter net zo veel als wij, dan zul je de knoppen al snel blind weten te vinden, geen probleem dus voor de doorgewinterde speler. 

De Nacon Daija straalt in alles kwaliteit uit, ligt goed op je schoot en voelt er solide aan. Na er wat games mee getest te hebben die we al een tijdje hebben liggen zijn onze eerste indrukken erg positief en we kunnen dan ook niet wachten om er vol gas mee aan de slag te gaan zodra MK11 op de redactie verschijnt. De Nacon Daija Arcade Stick is nu verkrijgbaar ga voor meer info naar de website.