MADPAC’s Adventure Guide – Extreem hiken in Noorwegen #1

Door Rik Romkes

Onze fascinatie voor alles wat met avontuur te maken heeft is eindeloos. Sterker nog, een echte alpine tent, een goede verrekijker, kompas, multitool, bergschoenen et cetera stonden al jaren ergens op ons lijstje. Niet persé bovenaan, want wat ontbrak was een goed excuus.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Dat excuus hadden we nu eindelijk en wel in de vorm van een extreme hike door Noorse Jotunheimen om precies te zijn. Tien dagen lang, zonder gids de bergen in. Zonder begeleiding, maar met een tas vol goede spullen die ervoor moesten zorgen dat we alles met een glimlach konden navertellen. Het uitzoeken van de beste gear in prijs en kwaliteit kostte eindeloos veel voorbereiding. Tijd die jullie aan iets anders kunnen besteden omdat we onze lijst hier met jullie zullen delen. Vandaag trappen we af met het onderdeel: ‘Slapen’…

Lees deel 2 van deze guide voor meer informatie over onze reis en ‘lopen’…

Of onze reis spannend was? Absoluut! Vooral omdat we geen idee hadden wat ons te wachten stond. Tien dagen alleen de natuur in en geen mens om je uit te leggen hoe dat precies werkt (100+ uur aan Youtube-tutorials in de voorbereiding daargelaten). Natuurlijk reden we vorig jaar wel al 3.300 kilometer op de motor door het gure Scandinavische landschap, maar dat is toch wel iets anders dan op eigen kracht berg op en berg af met 20 kilo bagage op je rug.

Als je op jezelf de wildernis in gaat, dan wil je niet bezuinigen op goede spullen. Aangezien ze het verschil kunnen maken tussen succes en deceptie (of veel erger). Alles aanschaffen is één keer, maar eerst uitzoeken wat je nodig hebt én van welk merk is een heel ander en vooral tijdrovend verhaal.

Omdat wij al het uitzoekwerk al hebben gedaan, is het minste wat we kunnen doen deze info met jullie te delen middels deze meerdelige gids waarin we steeds een onderdeel van de gear zullen uitlichten. We trappen zoals gezegd af met het onderdeel ‘Slapen’, want zonder een goede nachtrust wordt er overdag weinig klaargespeeld in het wild.

Een deel van de spullen in deze guide hebben we gekregen van de merken, maar wel pas nadat we ze zelf hebben aangevraagd omdat ze na onze zoektocht op het internet als beste uit de test kwamen. In dit stuk vind je dus geen artikelen puur omwille van de sponsoring. Dit zijn onze favorieten met de beste prijs-kwaliteitverhouding.


Tent
The North Face – Mountain 25

Hij stond al een tijd op ons verlanglijstje en stelde absoluut niet teleur onder de barre omstandigheden in de bergen. De Mountain 25 is dan ook niet voor niets een van die tenten die je het vaakst tegenkomt in de basecamps van de meest iconische bergen. Deze tent doorstaat weer en wind zonder ook maar te zuchten of te kreunen, zo ondervonden wij regelmatig in Noorwegen.

Voor een tweepersoons tent is de Mountain 25 opvallend ruim van binnen, wat voornamelijk komt door z’n steile zijwanden en hoge plafond. Met ruim bedoelen we overigens dat je er comfortabel in naast elkaar kunt liggen. Onze spullen plaatsten we iedere dag in waterdichte flightbags in de voortent. Iets dat zonder problemen gaat omdat de tent ook een achteringang heeft die je kunt gebruiken in plaats van de voorkant. Tevens is de achteringang ook precies groot genoeg om je schoenen in te zetten en droog te houden tijdens de nacht.

Niet alleen staat de Mountain 25 zo vast als een huis, ook isoleert hij uitermate goed, waardoor de temperatuur binnen al gauw erg comfortabel is. Dit geldt overigens voor de bergen, want op een camping in Zuid-Frankrijk zal de tent al gauw te warm worden, maar daar is hij dan ook eigenlijk niet voor bedoeld.

De grote opbergvakken in de tent houden de boel netjes en georganiseerd en er zijn genoeg mogelijkheden om de Mountain 25 goed te ventileren. Opbouwen en afbreken doe je met z’n tweeën na 10 dagen binnen 10 minuten en gaat haast als vanzelf. Niet zo gek, want alles aan deze tent ademt kwaliteit en past exact in elkaar. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een iglo als ieder ander die je voor een paar tientjes koopt bij je lokale kampeerwinkel. Van dichtbij is het een compleet ander verhaal en zie je waarvoor je betaalt.

Wil je overigens toch je spullen compleet binnen kunnen zetten, dan is er ook een driepersoons versie van de tent, de VE-25. In Noorwegen kwam de kleine versie overigens altijd goed van pas omdat er door de vele rotsen steeds maar kleine lapjes grond geschikt waren om de tent op te zetten. Eén keer was dit zelfs zo erg nodig omdat we voor het vallen van de nacht vast kwamen te zitten op de Glittertind (de op een na hoogste berg in Noorwegen). Na een helse afdaling vonden we halverwege de helling toch nog een plek precies groot genoeg voor de Mountain 25, een plek waar we met een grotere tent absoluut niet hadden kunnen staan. Wat er in dit specifieke geval voor gezorgd zou hebben dat we de afdaling in het donker hadden moeten voortzetten. Groter is dus zeker niet altijd beter. Iets waar je in de aanschaf absoluut rekening mee wilt houden. Net als het gewicht, dat natuurlijk ook toeneemt bij het dragen van een grotere tent.

De Mountain 25 kost €750. Ga voor meer info naar de website.


Matras
Therm-a-Rest – NeoAir XLite

Wow, je snapt pas waarom iedere ‘through hiker’ het over dit matras heeft op het moment dat je hem in handen krijgt. Super compact en licht en onwaarschijnlijk comfortabel tegelijkertijd door de horizontale (in plaats van verticale) luchtbanen. Daarnaast zorgt dit drie-seizoenen-matras voor uitermate goede isolatie door de ingebouwde reflecterende ThermaCapture technologie die de lichaamswarmte vangt en vasthoud door de ingebouwde Triangular Core Matrix laag. Wil je weten hoe dit precies werkt ga dan naar de website. Wij kunnen in ieder geval bevestigen dat het werkt en dat voor een matje dat opgerold net zo compact is als een 0,5 liter blikje bier.

Oh ja, mocht je bang zijn dat dit ogenschijnlijk dunne matje lek gaat, hij wordt standaard geleverd met reparatiekit (hebben wij niet nodig gehad). De accessoire die niet standaard wordt meegeleverd, maar absolute is aan te raden, is de opblaaszak. Trek hem drie keer vol met buitenlucht en je matje is klaar voor gebruik. Scheelt een hoop gepuf en schimmelvorming aan de binnenkant van het matras door de vochtige lucht uit je longen.

De Therm-a-Rest NeoAir XLite kost €164,95. Ga voor meer info naar de website.


Kussen
The North Face – Thermoball

Eigenlijk geen kussen, maar één van de isolatielagen voor onder je regenjas. Toch gaat deze jas prima door voor kussen in zijn opgevouwen toestand. De Thermoball van The North Face berg je namelijk op in de linkerzak van de jas zelf, waardoor hij transformeert in een soort kussen. Slaapt lekker, scheelt ruimte in je tas en als je er ‘s morgens uit moet voor je eerste behoefte, heb je meteen je jas bij de hand.


De The North Face Thermoball kost €200. Ga voor meer info naar de website.

Mummy slaapzak
The North Face – Blue Kazoo

Comfortabel tot -10 graden door het luchtige 700 cuin ProDown wat beschikt over een hydrofobe veerbehandeling die de waterafstotendheid vergroot en dat is wel zo lekker als je spullen vochtig zijn geworden tijdens je tocht door de bergen. Ondanks dat hij tot -10 comfortabel is, kun je er tot -20 graden celsius makkelijk in overleven. Voeg hier een laag goede kleding en een slaapzakliner aan toe en je kunt er rustig nog wat graden bij optellen. Wat vooral opvalt aan de Mummy is de luchtigheid van de zak die aanvoelt als een dikke donsdeken. Daarbij zorgen het opbergvak in de Blue Kazoo, de glow in the dark ritssluiting en de compacte opbergzak voor een hoop gemak.

Gebruik je de Blue Kazoo een tijdje niet, dan bewaar je hem in de grote meegeleverde zak, zodat het materiaal ook luchtig blijft voor de langere termijn. Vooral in combinatie met een fijne liner vonden wij de Blue Kazoo uitermate comfortabel liggen. Tip: plaats je kussen (of Thermoball) in de capuchon van de zak zodat deze ‘s nachts op z’n plek blijft liggen.

De The North Face Blue Kazoo kost €310. Ga voor meer info naar de website.Mummy Liner
Cocoon – Egyptian Cotton

Oké eerlijk is eerlijk. In eerste instantie wilde we eigenlijk de zijden variant kopen, maar we besloten uiteindelijk toch te gaan voor de goedkopere Egyptian Cotton variant. Een gunstigere prijs-kwaliteit verhouding laten we maar zeggen… Een stuk compacter dan de normale katoenen variant, maar niet zo compact als die van zijden. De gulden middenweg in dit geval. Uiteindelijk waren we zeer te spreken over onze keuze en maakte hij de Mummy niet alleen comfortabeler om in te liggen met blote benen, hij maakte hem ook veelzijdiger doordat het laken met een half opengeslagen slaapzak ook zorgt voor iets van warmte. Mooie bijkomstigheid is dat de Mummy zelf schoon blijft aangezien je nachtelijke zweet in de liner terechtkomt. De liner zelf gooi je na je vakantie simpel in de wasmachine en je bent klaar voor de volgende trip.

Tip: laat de liner tijdens het hiken in je slaapzak zitten zo neemt hij geen extra ruimte in je tas in beslag en is hij klaar voor gebruik op het moment dat je je slaapzak uitrolt.

De Cocoon Egyptian Cotton Mummy Liner kost €30,95. Ga voor meer info naar de website.Hoofdlamp
Black Diamond – Spot

Een zaklamp mee tijdens je hikevakantie? Vergeet het maar. Een hoofdlamp dat is wat je nodig hebt en bij voorkeur een goede. Je houdt je handen vrij en hij schijnt altijd precies op de plek waar je naartoe kijkt. De Black Diamond Spot heeft een uitermate goede prijs-kwaliteit verhouding en gaf ons precies wat we nodig hadden. Fijn gedimd licht in de tent en voor het doorzoeken van je tas. Een redelijk sterke schijnwerper voor buiten op het pad, een knipperlichtfunctie te gebruiken als noodsignaal (gelukkig niet nodig gehad) en een rood licht functie tegen het aantrekken van insecten. Die laatste is overigens ook erg fijn als je nog wat wilt lezen terwijl je tentgenoot wilt slapen.

Handig is de geheugenfunctie die je door middel van een touch knop laat schakelen tussen je voorkeur lichtsterkte en het maximale vermogen (en weer terug).

De Black Diamond Spot kost €40. Ga voor meer info naar de website.