MADPAC Test – iPhone 8

Door Rik Romkes

Onlangs keken we live naar Apple’s meest recente keynote, je weet wel, die waar de iPhone X werd gepresenteerd. De meest sexy iPhone die we ooit zagen en waar we sindsdien menigeen over hebben horen fantaseren. Wij testten afgelopen week die andere iPhone die dezelfde avond werd gepresenteerd, maar die word overschaduwd door de eerder genoemde…. Je weet wel: de iPhone 8.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

De iPhone 8 en iPhone 8 Plus werden dezelfde avond gepresenteerd als de iPhone X, het publiek was enthousiast toen de toestellen werden getoond, maar waren ze ogenschijnlijk direct weer vergeten toen iets later de iPhone X op het toneel verscheen. Althans zo lijkt het, want negen van de tien keer dat we iemand over de nieuwe iPhone horen, hebben ze het over de iPhone X. Zonde, want de iPhone 8 maakt gebruik van dezelfde krachtige A11 Bionic chip en is een stuk betaalbaarder dan zijn knappere en innovatievere broer.

iphone8-charging_dock_pods

Natuurlijk, als je het geld hebt en je wilt koste wat het kost het beste, nieuwste en mooiste, wacht dan zeker nog even op de iPhone X. Ga je puur voor prestatie, doet het randloze design van de X je niet zoveel en raak je niet opgewonden van gezichtsherkenning en emoticons die je gezichtsuitdrukking overnemen, lees dan zeker even verder.

De iPhone 8 (Plus) in het kort. Wat is er anders/verbeterd ten opzichte van de iPhone 7? De grootste verandering die direct opvalt is de glazen achterkant van de iPhone. Niet alleen omdat het er net weer iets strakker uitziet, maar ook om hem net als de iPhone X draadloos te kunnen opladen. Daarbij hoef je volgens Apple niet bang te zijn dat het de iPhone kwetsbaarder maakt. Ze hebben namelijk gebruikgemaakt van glas met een bovenlaag die tot vijftig procent sterker is dan al het voorgaande. Een hoesje leek ons desondanks toch geen overbodige luxe.

iPhone8Plus_color_selection

Het tweede dat opvalt is het nieuwe Retina HD Display voorzien van True Tone technologie. Hierbij wordt de kleurtemperatuur van het beeldscherm aangepast aan die van de omgeving, waardoor het altijd rustig is voor je ogen om naar te kijken. Wat ons gelijk brengt bij de volgende verbetering ten opzichte van de iPhone 7, namelijk de 12MP camera. Deze heeft een nieuwe sensor die niet alleen groter is voor een betere kwaliteit, maar vooral ook sneller, wat weer erg prettig is als je het moment niet wilt missen doordat je op de focus moet wachten.

iPhone8Plus_and_iPhone8_new_camera

Ook het flitslicht is zo aangepast dat de kleurtonen natuurlijker zijn door True Tone en zorgt Slow Sync voor een betere belichting in donkere situaties. Natuurlijk is ook Portrait mode op de iPhone 8 Plus weer verbeterd en is het nu mogelijk om de belichting van je portret opnieuw te laten berekenen voor een nog professioneler uitziend resultaat. De demo die we te zien kregen zag er behoorlijk indrukwekkend uit, maar omdat we de normale versie hebben meegekregen om te testen kunnen we hier verder nog niet zoveel over kwijt.

Waar we wel wat over kunnen zeggen is Augmented Reality op de iPhone 8, waar zowel in de hardware als de software een grote stap is gemaakt. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden speelden we de AR-game The Machines. Niet alleen zien de graphics er in deze game waanzinnig strak uit, de ‘projectie’ van de game in de ruimte is behoorlijk vast. Je kunt eromheen lopen alsof het daadwerkelijk voor je in de ruimte ligt en kom je dichterbij of draai je eromheen, dan reageert het geluid hier ook direct op.

Een andere mooie app waardoor je een goed beeld kunt krijgen van de mogelijkheden is Insight Heart. In deze app zie je het menselijk hart in een ruimte voor je zweven en krijg je informatie te horen terwijl je eromheen draait en er zelfs in kunt kijken. Ook kun je je laatste workout inladen om te zien hoe je hart tekeer is gegaan tijdens die workout. Net als bij The Machines valt direct op hoe goed de ‘projectie’ vaststaat op z’n plek, hoe hard je er ook omheen draait. Om een idee te krijgen hoe dit eruitziet zie de video hieronder.

Het geluid van de speakers is in ieder geval weer wat luider, 25 procent om precies te zijn en ook produceren ze diepere bassen. En oh ja, uiteraard kun je er gewoon weer mee onder de douche en in bad.

De iPhone 8 is weer een stap vooruit. Zoals altijd niet persé nodig als je het vorige model hebt, maar ben je toe aan een upgrade, dan kun je niet fout gaan met de iPhone 8 (Plus). Wij merkten dat we voor het eerst serieus twijfelden tussen de 8 en de 8 Plus, want de foto’s die je met die laatste kunt maken zien er bizar goed uit. Uiteindelijk won bij ons toch de handzaamheid het van de schermgrootte en de betere camera, al zal dat bij de volgende generatie waarschijnlijk anders zijn. Dit omdat de kans groot is dat de Apple Watch met elektronische sim tegen die tijd ook in Nederland wordt ondersteund. Op het moment dat we kunnen bellen met onze Apple Watch zonder daarbij onze iPhone bij ons te hoeven hebben, maakt het feit dat hij iets minder handzaam is niet zoveel meer uit.

iPhone8Plus_iPhone8_water

Zoals gezegd komt de iPhone 8 net als de iPhone X met de A11 Bionic chip, volgens Apple met een CPU met 6 cores en een GPU met 3 cores de krachtigste chip ooit in een telefoon. Gaat het je dus om prestatie en snelheid dan zit je helemaal goed met een ‘8’ en hoef je echt niet bang te zijn dat je een verouderd model hebt op het moment dat de ‘X’ later dit jaar uitkomt. Wil je echter het nieuwste van het nieuwste al is het alleen al om even indruk te maken tijdens die verjaardag, wacht dan zeker nog even. Houd er wel rekening mee dat die innovatie ook met een ander prijskaartje komt. De iPhone 8 en de iPhone 8 Plus zijn nu verkrijgbaar in de kleuren Spacegrijs, Zilver en Goud voor de vanafprijs van respectievelijk €809 en €919.