MADPAC test – iPad Pro

Na de iPhone Plus is er nu dan ook de extra grote iPad, de iPad Pro. Net als bij de komst van de iPhone reageert de wereld ook nu vrij sceptisch. Inmiddels, ruim een jaar na de komst van de iPhone Plus is het met dat toestel helemaal goed gekomen en is er een grote groep liefhebbers die zweren bij het nieuwe formaat. Of er voor de iPad Pro ook plek in de markt is, ongetwijfeld. De vraag is eerder voor wie is hij dan en waarom?

Laten we beginnen bij wat het is. De iPad Pro is op het eerste gezicht een normale iPad Air 2, maar dan twee keer zo groot. Daarbij brengt Apple de Pencil uit. Een soort stylus waarmee je kunt tekenen en schrijven op het tablet met een veel grotere precisie dan met je vingers.

iPadPro_Pencil_Lifestyle2-PRINT

Kijk je even verder, dan wordt duidelijk dat het wel iets meer is dan alleen een grote iPad. Hij is voorzien van de A9X-chip die zorgt voor een systeemprocessor die 1,8 keer zo snel is als die van de iPad Air 2 en een grafische processor die zelfs 2 keer zo snel is. Deze extra rekenkracht zorgt ervoor dat het mogelijk is om twee apps tegelijk naast elkaar te laten draaien. Letterlijk naast elkaar op het grote 12,9 inch scherm. Bijvoorbeeld Safari op links en Pages op rechts. Erg handig als je ergens over schrijft en daarbij informatie van internet nodig hebt. Daarbij komt direct de volgende grote verandering van pas, namelijk de nieuwe Smart Connector. Hiermee kun je de iPad Pro direct op een toetsenbord aansluiten zonder de apparaten eerst met elkaar te verbinden. Voor ons zit hier ook de grote kracht van het apparaat. Tekenen kunnen we niet, maar tikken wel.

apple-ipad-pro-pencil-smart-keyboard-2

Tikken
Ondanks dat het eigen Smart Keyboard vooralsnog niet verkrijgbaar is in Nederland, zit hier voor ons de grote kracht van de iPad Pro. Ineens heb je namelijk niet alleen een tablet, maar ook een heel dunne laptop voor al je dagelijkse bewerkingen. Nu kon je natuurlijk wel eerder een toetsenbord op je iPad aansluiten, maar niet zo handig als nu. Het Smart Keyboard hoeft namelijk niet opgeladen worden, maar maakt gebruik van de batterij van de iPad. Daarbij hoef je het apparaat niet te verbinden via Wifi of Bluetooth, maar gaat alles vanzelf zodra je hem onder je iPad Pro schuift. Daarbij is het ook meteen de beschermhoes van het beeldscherm en niet veel dikker dan de standaard Apple sleeve.

iPadPro_Lifestyle-Editing-PRINT

Luisteren
Waar je goed moet kijken om de verschillen te zien, hoef je absoluut niet goed te luisteren om de verschillen te horen. De speakers in de iPad Pro zijn namelijk van waanzinnige kwaliteit en zo ingebouwd dat de akoestische output drie keer zo groot is als die van de iPad Air 2. Bijzonder is ook dat de hoge frequenties mee verplaatsen op het moment dat je de iPad Pro omdraait.

iPadPro_Lifestyle-Gaming-PRINT

Pencil
We kunnen niet tekenen, helaas ook niet op een iPad. Helaas, want als je ziet wat de mogelijkheden zijn in de verschillende tekenapps op de iPad, dan wil je spontaan aan de slag. Potlood, penseel, stift of gewoon als pen. De Pencil kan het allemaal met behulp van Multi-Touch en laat digitale tekeningen op het beeld verschijnen zoals papier in het echt zou reageren op bijvoorbeeld een potlood. Druk je hard, dan krijg je een donkere lijn. Kantel je de Pencil en druk je zacht, dan krijg je een lichte, als potlood ogende brede lijn. Hou ‘m schuin en je schetst.

create-keyboard-case-press

Logitech Create
Zoals gezegd is het Smart Keyboard helaas nog niet beschikbaar in Nederland (al moet het vast wel mogelijk zijn om ergens een Engelse te bestellen). Een goede tweede optie zou bijvoorbeeld de Create zijn van Logitech (€149). Dit toetsenbord is wel beschikbaar en voldoet zeker voor iedereen die niet kan wachten om z’n iPad Pro wat productiever te maken.

iPad-Stack_Jupiter-PRINT

Op de vraag of hij voor de random gebruiker is of voor de professional, kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Het hangt namelijk heel erg af van je gebruik. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat de iPad Pro voor de professionele kunstenaar is; de tekenaar, de schilder. Iemand die meer dan eens per jaar een potlood of penseel in z’n handen heeft. Aan de andere kant is de iPad Pro juist uitermate goed geschikt voor de random gebruiker. Iemand die wel een laptop gebruikt, maar niet voor meer dan bijvoorbeeld internetten, e-mailen en het schrijven van artikelen. Door de toevoeging van het toetsenbord via de Smart Connector zou het apparaat namelijk een perfecte vervanger van die laptop kunnen zijn, met als extra dat het ook gewoon een iPad is. We durven hierin zelfs zover te gaan door te zeggen dat dit principe de laptop weleens zou kunnen gaan vervangen in de toekomst. PC-gebruikers konden al langer uit de voeten met soortgelijke tablets, maar iOS-gebruikers nu eindelijk dus ook. De iPad Pro is verkrijgbaar vanaf €919.