On the Road – MADPAC checkt Sony’s Multi-Room systeem in Londen

Afgelopen weekend waren we te gast bij Sony Sonic Wonderland, een persevenement in Londen waar Sony ons liet ervaren hoe geluid en kleur invloed hebben op wat we proeven.

Tijdens een diner werden onze smaakpapillen beïnvloedt door vel gekleurde lampen, hoge- en lage frequentie geluiden en verschillende muziekstijlen. Iets dat bij lage tonen in combinatie met groen licht nogal bitter smaakte, werd ineens een stuk zoeter op het moment dat de verlichting vel roze werd en de speakers hoge tonen lieten horen. Klinkt behoorlijk zweverig en dat was het dan ook wel.
IMG_6089
Althans, het experimenteren met geluid en smaak. Wat minder zweverig was, was de daadwerkelijke reden waarom we in Londen waren, namelijk de lancering van een nieuwe lijn Multi-Room producten van Sony.

Het Multi-Room systeem lijkt op dat van Sonos en houdt ook in dat je draadloos geluid door je hele huis kunt streamen door middel van losse units. Synchroon of los van elkaar. De apparaten (soundbars, micro-hifisystemen en av-receivers) zijn eenvoudig door middel van Sony’s SongPal-app (voor iOS en Android) te koppelen. Sleep ze op je touchscreen simpelweg naar elkaar om ze als groep te laten functioneren of trek ze los om in iedere kamer iets anders te horen.
IMG_6081
Sony zet met z’n nieuwe Multi-Room lijn in op de kwaliteit van het geluid. De apparaten maken gebruik van de nieuwe LDAC-bluetoothtechnologie, die een overdrachtssnelheid van 900 kilobit per seconde mogelijk maakt in plaats van de standaard 320 kilobit. Dit zorgt er trouwens niet direct voor dat er compromissen zijn gemaakt in het design, dat nog steeds erg strak en minimalistisch is zoals we gewend zijn van de Japanse elektronica fabrikant. Precies zoals je het wilt hebben. Precies zoals wij het willen hebben. Ontwerpen, dat kunnen ze daar wel!
x88
Sony heeft tijdens de ontwikkeling van z’n nieuwe geluidssysteem goed rekening gehouden met verschillende portomonees. Zo heb je het instapmodel – de SRS-X77 – al voor €330. Maar kun je ook voor €1.500 de trotse eigenaar zijn van de HT-ST9 soundbar. Niks op aan te merken. Als we dan toch een tip mogen geven aan Sony, dan zou die gaan over de namen van de apparaten. Al die letter- en cijfercombinaties zijn niet echt meer van deze tijd, blijven niet echt lekker hangen en maken de apparaten alles behalve sexy. Gelukkig doet het design dat wel.

De apparaten zijn stuk voor stuk lekker slick en het geluid was kraakhelder. Wel prijzig, maar dan heb je wel serieuze ‘high-res’ muziek. En dat is niet vaak het geval met zulke systemen. Het Multi-Room-systeem is vanaf nu verkrijgbaar. Kijk hier voor meer informatie en een overzicht van de complete lijn.