MADGEAR – Huawei P8 review

Hij is krap twee maanden verkrijgbaar, de nieuwe high-end mobiel van Huawei: de P8. Wij mochten het mobiele vlaggenschip van de Chinese fabrikant testen en namen hem mee op vakantie naar Marrakech. Of het toestel zich staande houdt in een sterk concurrerende markt lees je hieronder.

Van origine richtte Huawei zich voornamelijk op de zakelijke markt door de aanleg van complete netwerken voor telecommunicatie. In Nederland leveren ze onder andere de 2G, 3G en 4G-netwerken van KPN en T-mobile, waarmee het ‘t eerste Chinese bedrijf is dat in Europa en dergelijk hoogstaand netwerk bouwt. Sinds 2012 is Huawei ook actief op de mobiele markt. Toen nog als prijsvechter, maar tegenwoordig met meer aandacht voor kwaliteit.
1
Van prijsvechter naar luxepaard

Huawei wist zich in relatief korte tijd te vestigen op de Nederlandse mobiele markt. Natuurlijk door de onderscheidende prijsstelling in combinatie met mooie specs en hun moderne en strakke design. Afgelopen april kondigde het bedrijf de P8 aan. Vooral het 5.2 inch scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en de camera van het Android toestel kreeg veel aandacht.

Het scherm beslaat bijna de volledig voorkant van het toestel en hij is met een ‘dikte’ van 6.4 milimeter toch wel echt heel erg plat. Oké, dit gaat dan wel wat ten koste van de batterijduur, maar je kunt ook niet alles hebben. Het toestel ziet er erg goed uit, ligt lekker in de hand en voelt door zijn metalen behuizing opvallend robuust aan.

Gecombineerd met een snelle processor en een 13 megapixel camera met optische beeldstabilisatie krijg je met een prijs van €499 best veel waar voor je geld. En zeer betaalbaar in vergelijking met zijn directe concurrenten.

Als een prof door Marrakech
Bellen deden we natuurlijk niet veel op vakantie, maar fotograferen des te meer. De camera is ook waarom we hier bij MADPAC de P8 graag tijdens onze vakantie wilden testen. Die zou namelijk van superieure kwaliteit zijn, vooral in lichtarme situaties door z’n lichtsterke f2.0 lens.
IMG_20150710_125847
Nu horen we jullie denken: ‘Licht arm, in Marrakech?’ Inderdaad, want tijdens een rustige, relaxte zonvakantie moet ook de nodige cultuur worden gesnoven , zeker in een stad als Marrakech. Aan licht geen gebrek natuurlijk, als we fotograferen bij buitenlocaties zoals de Jardin du Majorell, de botanische tuin van de in 2008 overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent.

Ga je ergens naar binnen, bijvoorbeeld in de Souks, dan wordt het een heel ander verhaal. En in Marrakech moet je naar binnen, want dat zijn de plekken waar je de pareltjes van de stad vindt. Vooral als we kijken naar de gebouwen. Vanbuiten niet veel bijzonders, meestal zandkleurig en sober. Kom je binnen dan krijg je pas alle pracht en praal te zien. Een afspraak die de rijken van de stad eeuwen geleden met elkaar maakten. Rijkdom dat toon je niet aan de buitenwereld, dat houd je binnenshuis.
IMG_20150710_114302
Maarja, uitgerust met een kleine flitser is het uitlichten van een grote ruimte praktisch onmogelijk. En al helemaal niet mooier dan het natuurlijke licht. Juist om die foto’s te kunnen maken, zonder dat ze afbreuk doen aan de realiteit, heb je dus een camera nodig die ook met weinig licht uit de voeten kan. Een trucje dat de P8 perfect onder de knie heeft. We verbaasden ons over hoe scherp de foto’s werden in situaties die in eerste instantie veel te donker leken. Vooral de weergave op het scherm van het toestel is indrukwekkend.

Zeer levendig en kleurrijk, alsof ze onder handen zijn genomen door een professionele beeldbewerker. Nu kunnen we hier natuurlijk eindeloos over doorpraten, uiteindelijk moet je het gewoon zien. Bekijk daarom de verschillende kiekjes in de gallery hieronder.

Conclusie
Of de P8 zich staande kan houden in de sterk concurrerende markt? Wij vinden van wel. Vooral als fotograferen een belangrijke feature voor je is, dan zit je met de P8 helemaal goed. De batterijduur kan beter, al denken we wel dat het toestel dan waarschijnlijk niet zo plat zou zijn. Het is het één of het ander. Het mooie design en de betaalbaarheid van de smartphone maken de P8 een premium mobiel voor een mid-range prijs en dat klinkt ons als muziek in de oren.