iPad mini 2019 – review

De 11 inch iPad Pro is het tablet dat we dagelijks gebruiken. Om wat te tikken, te tekenen, te kijken, te spelen of om gewoon wat mee te surfen. Niet zo gek ook, want naast het strakke nieuwe design zijn z’n krachtige prestaties ongeëvenaard. Bij de nieuwe iPad mini is het een ander verhaal, Apple heeft het design hiervan namelijk zo goed als onveranderd gelaten. Althans, aan de buitenkant…

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

De iPad mini heeft al vanaf de eerste generatie een speciaal plekje in ons hart. Toen we in oktober 2012 hoorde dat Apple met een kleinere iPad op de markt zou komen, vroegen we ons af wat daarvan het nut was. Toen we het kleine tablet echter in handen kregen werd dat al gauw duidelijk. De compactheid van de mini maakte hem namelijk een stuk handzamer voor onderweg, dan zijn grotere broer, maar tegelijkertijd wel echt een tablet in tegenstelling tot de iPhone. En wat in eerste instantie een klein verschil leek, zorgde er uiteindelijk voor dat we hem bijna overal mee naartoe namen als portie entertainment voor onderweg.

Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij de vijfde generatie iPad mini met een 7.9 inch beeldscherm en vreemd genoeg is het design nagenoeg onveranderd gebleven. Natuurlijk, hij is wat lichter en platter, maar dat is het dan ook wel. Laat je hierdoor echter niet misleiden, want aan de binnenkant is de iPad mini een krachtpatser geworden. Nagenoeg gelijk aan zijn grotere broer, de nieuwe iPad Air. Dat maakt de nieuwe iPad mini ook gelijk de meest krachtige compacte tablet op de markt. Waar andere tablets van dit formaat voornamelijk geschikt zijn om te internetten of video’s te bekijken, kun je met de iPad mini ook zwaardere apps draaien. Denk aan grafisch zware games zoals het nieuwe Angry Birds AR: Isle of Pigs of creatieve apps als Procreate en Adobe Lightroom. Inderdaad, de iPad mini ondersteunt ook de eerste generatie Apple Pencils, waardoor je hem dus ook goed kunt gebruiken om wat mee te tekenen of te krabbelen in de digitale notepads van bijvoorbeeld Moleskine. De mini is zelfs zo krachtig dat je ermee in splitscreen kunt werken, al wordt dat wel wat krap op het 7.9 inch beeldscherm. Maar het kan.

Zoals gezegd lijkt de iPad mini in veel opzichten op de nieuwe iPad Air, maar dan in een compactere verpakking. Dit houdt in dat hij is voorzien van een A12 Bionic Chip, de Neural Engine, een True Tone Display dat ervoor zorgt dat de kleurtemperatuur van het beeldscherm wordt aangepast aan dat van het omgevingslicht. Ook ondersteunt hij de eerste generatie Apple Pencil en Dual-Sim. Helaas is de digitale sim nog niet beschikbaar in Nederland, maar mocht je naar het buitenland gaan, dan kun je er daar dus gebruik van maken. In Nederland zul je het nog even moeten doen met de standaard Microsimkaart-ingang.

De 7 megapixel selfie-camera met een f2.2 diafragma is ook nieuw, de 8 megapixel f2.4 camera aan de achterzijde niet. Net als de twee stereospeakers, de Touch ID knop voor toegang en de lightning connector onderop in plaats van USB-C zoals die is te vinden onder de iPad Pro’s. Dit maakt de mini compatibel met de oude accessoires, maar minder met de nieuwe generatie Apple Pro producten.

De batterijduur is net als bij andere iPads erg goed. Volgens Apple zo goed, dat je op de nieuwe iPad mini meer dan 10 uur aan een stuk door video zou moeten kunnen bekijken. Maar dat is niet de reden waarom je een iPad mini wilt. Waarom wel? Omdat je een tablet wilt voor onderweg of een tablet waarop je makkelijker kunt lezen in bed. Een iPad die fijn is om te gebruiken tijdens vergaderingen, want aantekeningen maken op je telefoon voelt onbeschoft en een laptop is gelijk weer zo aanwezig. Of omdat je gewoon niet groter nodig hebt. Hoe dan ook is de iPad mini voor ons altijd een fijn laagdrempelig tablet geweest dat we veel gebruikten, en dat is bij de nieuwe iPad mini onveranderd gebleven. Hetzelfde, maar weer een stuk beter dan voorheen en het beste wat je kunt krijgen in dit formaat. De iPad mini is verkrijgbaar vanaf €459 voor de 64GB versie in de kleuren zilver spacegrijs en goud.