Glimp van de toekomst – Mercedes F015

Mercedes gaf gisteravond in Las Vegas een eerste kijk in de toekomst. Hoe ziet het Duitse merk de zelfrijdende auto en wat voor speeltjes kunnen we nog meer verwachten in de komende jaren? De Mercedes F015 Luxury in Motion beantwoordt ze allebei.

Tijdens de elektronicabeurs CES in Las Vegas onthulde Mercedes de auto die wordt aangedreven door twee elektromotoren met gecombineerd 272 pk. Door middel van een brandstofcel wekt de auto zijn eigen elektriciteit op. Zonder ook maar iets te doen moet je bijna 1.100 kilometer kunnen afleggen. En zonder een belachelijk gewicht om mee te slepen, want de auto is gemaakt van lichtgewicht staal, aluminium en koolstofvezel.

Vanbinnen is het meer lounge dan auto, want de vier draaiende stoelen kunnen naar elkaar toe draaien voor het volledige ‘Jetsons-gevoel’. Een enorm aantal schermen vertelt je alles en kun je bedienen door handbewegingen en zelfs je ogen. Je hebt daar tijd voor als hij rijdt, want de auto kan zich autonoom voortbewegen. Je ziet meer in het filmpje hierboven, maar kleuren de lampen wit; dan weet de politie en mede-weggebruikers dat je zelf rijdt. Kleurt het blauw, dan doet de F015 het zware werk.

Daarnaast is de auto altijd verbonden met je smartphone. Om naar je toe te rijden, maar je leest ook alle stats af – van laadvermogen tot onderhoud – en door de camera’s is zelfs een 360-graden overzicht mogelijk van de omgeving van waar de auto staat. Zie het als de Mercedes S-Klasse van morgen. Nou ja, overmorgen dan.