MADPAC interviewt DS auto-ontwerper Bob Romkes

Door Jorrit Niels

Afgelopen april deed de Formule E de Franse hoofdstad aan. De volledig elektrische raceklasse rond nu zijn tweede seizoen af en we werden uitgenodigd door automerk DS om een kijkje te nemen. Met stratencircuits, bizarre regels en het geluid van een voorbijvliegende UFO, checken we nóg iets bijzonders en de eigenlijke reden van ons bezoek: de DS E-Tense concept car, ontworpen door de Nederlandse Bob Romkes.

Had je vroeger een radiografisch bestuurbare auto? Nou, het Parijse Hôtel des Invalides, wordt omgeven met het hoge geluid van dat speelgoed. Maar wat de bocht om sjeest is een volwaardige Formule-wagen. Krachtig, snel en compleet elektrisch.

_RDH2112-1

Een compleet elektrische raceklasse met 10 raceteams en 10 races, waarvan de laatste van dit seizoen op 3 juli wordt gehouden op het Battersea Park Street Circuit. Vlak aan de Thames, met de Londense skyline op de achtergrond.

Elke coureur heeft twee auto’s tot zijn beschikking omdat de batterijen slechts 25-30 minuten mee gaan. Nul tot honderd kilometer per uur gaat redelijk snel binnen drie seconden en de topsnelheid ligt op 225 km/u, meer dan snel genoeg voor een spannend rondje op een stratencircuit.

_RDH2104

Terug naar waarvoor we zijn gekomen, de DS E-Tense van de Nederlandse auto-ontwerper Bob Romkes (34). De one-off is een elektrische supercar met 402 pk. Een volledig elektrische aandrijflijn zorgt ervoor dat je binnen 4,5 seconden op 100 km/u zit met een top van 250 km/u.

De 1.800 kilo zware E-Tense heeft een koolstofvezel monocoque met afmetingen van 4,72 meter lang, 2,08 meter breed en 1,29 meter hoog. Nog meer weetjes: Michelin verzorgt de wielen, vanbinnen vind je een 10-inch touchscreen en zet er zelfs een uitneembaar horloge in het dashboard.

Omhuld in scherpe lijnen die dus zijn opgetekend door de Nederlandse Bob Romkes (34). Hij is inmiddels zes jaar exterior designer bij DS Automobiles en heeft mede richting gegeven aan wat DS nu is. De DS E-Tense is volledig van zijn hand, direct onder leiding van Director of Design van PSA Peugeot Citroën Jean-Pierre Ploué.

Romkes studeerde Vehicle Design aan het prestigieuze Royal College of Art in Londen en werkte onder andere bij Toyota en Yamaha. Romkes’ DS E-Tense moet een voorbode zijn van wat we in de toekomst kunnen verwachten van het Franse merk. We spraken Romkes in Parijs, vlak aan de rand van het Formule E stratencircuit, met de E-Tense  op de achtergrond. Check hierboven ons interview waarin hij meer vertelt over de DS E-Tense, hoe hij bij DS is binnengekomen en wat we in de toekomst kunnen verwachten op autogebied.

_RDH2081