Apple’s AirPods Pro review – Dit is onze eerste indruk

Gisteren waren we een dag te gast bij Apple in Londen. Voor een kijkje achter de schermen bij Apple Music – daar later meer over – en om als eerste in Nederland de derde generatie AirPods te testen, de nieuwe Apple AirPods Pro. Of ze de meerprijs ten opzichte van het oude model waard zijn? Dat lees je hier.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Ondanks dat we ze nog geen vierentwintig uur hebben getest, hebben we al een behoorlijk goed beeld van de nieuwe AirPods Pro. Het grote verschil met de vorige generaties AirPods is namelijk dat ze in-ear zijn en daarbij voorzien van actieve ruisonderdrukking. Aangezien wij het afgelopen etmaal door de drukke straten van Londen en Amsterdam liepen, in de taxi, trein, tram, metro en op de fiets zaten, op drukke vliegvelden waren én met een overvolle vlucht terugvlogen van Londen naar Amsterdam – hebben we een aardig beeld van wat de nieuwe AirPods doen dat de vorige niet deden.

Die vorige waren overigens al één van onze favoriete gadgets. Waar we bij de eerste generatie in het begin nog een beetje vreemd werden aangekeken op straat, lijkt het de afgelopen tijd wel alsof iedereen een paar AirPods heeft. Niet zo vreemd ook, want als je eenmaal draadloos bent, wil je nooit meer terug. En ondanks dat de eerste generatie AirPods zich qua geluid misschien niet kon meten met de high-end koptelefoons op de markt, klopte het totaalpakket dusdanig, dat we dat graag op de koop toe namen. Begrijp ons niet verkeerd, het geluid is bovengemiddeld goed, alleen was er zeker nog ruimte voor verbetering. De AirPods Pro zijn hierop Apple’s antwoord.

In het kort zijn de Air Pods Pro in-ear en voorzien van actieve ruisonderdrukking waardoor je minder last hebt van je omgevingsgeluid. Hierbij zijn ze compacter dan het vorige model door de kortere steel, hebben ze beter geluid en geven ze diepere bassen. Ook zijn er meer functies ingebouwd, waardoor je een grotere controle hebt zonder dat je je iPhone uit je zak hoeft te halen. De batterijduur is nagenoeg gelijk aan die van de vorige generatie en de pasvorm is aan te passen in drie verschillende maten.

Draagcomfort
Voor ons valt direct op dat de AirPods lekkerder zitten dan het vorige model. Ze zijn nu nog minder aanwezig dan ze al waren. Zelf hebben we nooit problemen gehad met in-ears, maar er waren ook journalisten aanwezig tijdens de meeting die normaal geen in-ears kunnen dragen en nu bijzonder verrast waren door hoe prettig ze de Pro’s vonden zitten.

Doordat Apple luchtgaten heeft aangebracht in het design ontstaat er geen vervelende druk in je oren, die je wel met sommige andere in-ears voelt. Je weet wel, dat gevoel op het moment dat je ze uit je oren haalt, je het gevoel hebt of je een champagnefles ontkurkt.

Actieve ruisonderdukking
De microfoon aan de buitenkant vangt het externe geluid op, dat vervolgens door de AirPods Pro met antigeluid wordt geëlimineerd voordat je het hoort. De microfoon in je oor luistert vervolgens naar ongewenst geluid en neutraliseert dit. Dit gebeurt vervolgens tweehonderd keer per seconde.

Wat een genot! Actieve ruisonderdrukking in je oren op een volle vlucht van Londen naar Amsterdam, met op het scherm van je iPhone 11 Pro een aflevering van Peaky Blinders. Zo zag onze vlucht er gisteren uit en het was in één woord fantastisch.

De ruisonderdrukking van de in-ears is op zich best vreemd. Je weet dat er geluid om je heen is, maar toch hoor je het meeste hiervan niet. Heerlijk rustig. Zet je muziek op, dan verdwijnt het omgevingsgeluid volkomen, ook als het volume niet voluit staat. Hoge tonen komen nog wel door, maar heel erg zacht en in de verte. Zo was het constante gezoem van de straalmotoren van het vliegtuig bijvoorbeeld compleet verdwenen, maar kwam de boordradio nog wel zachtjes in de verte door. Je bent dan ook niet honderd procent afgesloten, maar laat zeggen negentig procent. De geluiden zijn echter allemaal zo ver weg, dat ze totaal niet meer storen.

Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Iemand die keihard naast je zit te telefoneren lijkt ineens bijna te fluisteren en de omgevingsruis in de trein, metro en tram vallen volledig weg. Op de fiets horen we de wind nog wel, maar zo zacht dat het ons totaal niet meer stoort. Het geluid dat er normaal voor zorgt dat je je volume een tikje opschroeft verdwijnt door de actieve ruisonderdrukking zo ver naar de achtergrond dat je er geen erg meer in hebt.

Wil je overigens wel horen wat er in je omgeving gebeurt, dan houd je de druksensor op de steel ingedrukt waardoor je schakelt tussen ruisonderdrukking en de transparantie-modus. Deze modus laat geluid juist door, waardoor je omgevingsgeluiden allemaal heel natuurlijk binnenkomen alsof je niks in je oren hebt. Handig als je in het verkeer zit of als je met iemand praat.

Geluid
Het geluid klinkt voller dan voorheen wat komt door de Adaptieve EQ die ervoor zorgt dat de muziek constant op de vorm van je oren wordt afgestemd. Het bereik is groter en de bassen zijn dieper. Dit bij elkaar geeft het geheel een ruimtelijker gevoel.

Druksensor
Het tikken op je AirPods is bij de AirPods Pro verdwenen. In plaats hiervan is er in de steel een druk sensor gemaakt waarmee je kunt switchen tussen ruisonderdrukking en transparantie-modus. Je kunt er telefoon gesprekken mee bedienen, muziek aan- en uit zetten en nummers mee skippen. Dit alles door hem ingedrukt te houden of er juist één, twee of drie keer zachtjes in te knijpen.

Waterbestendig
De Pro’s zijn nu waterbestendig. Dit houdt overigens niet in dat je ermee moet gaan zwemmen of dat je ze in kunt doen onder de douche. Het is meer bedoeld voor een actief leven. Zweet en regen zijn dus geen probleem meer.

Batterijduur
De AirPods Pro zijn net als de twee generatie draadloos op te laden. Zoals gezegd is de batterijduur nagenoeg hetzelfde als voorheen. Dit houdt in dat de oplaadcase goed is voor 24 uur batterijduur. De AirPods zelf geven zo’n 4,5 uur luistertijd op één lading en vijf minuten laden in de case is al goed om weer een uur vooruit te kunnen.

Al met al zijn we erg onder de indruk van de nieuwe AirPods Pro. Alles is weer een stuk beter dan voorheen en net als dat we door onze vorige AirPods nooit meer terug willen naar een bedraadde koptelefoon, willen we door de Pro’s niet meer terug naar pods zonder ruisonderdrukking. Is geluidskwaliteit niet het allerbelangrijkst voor jou, dan kun je niet fout gaan met de vorige generatie AirPods die je al vanaf €179 hebt en soms zelfs goedkoper. Is het beste echter alleen goed genoeg voor jou en wil je je kunnen afsluiten van je omgeving als je naar je favoriete muziek, film of podcast luistert, dan zouden we zeker overwegen die extra honderd euro te investeren, daar krijg je geen spijt van. De Apple AirPods kosten €279.