‘Apple werkt aan betere beveiliging iPhone’

Technologieconcern Apple werkt aan veiligheidsmaatregelen die het nog lastiger moeten maken toegang te krijgen tot de informatie op een iPhone. Dat zou een nieuwe barrière opwerpen voor veiligheidsdiensten die toegang willen krijgen tot de gegevens, zeggen bronnen tegen The New York Times.

De onthulling komt op een gevoelig moment. Apple staat momenteel lijnrecht tegenover de Amerikaanse justitie, die toegang wil tot een iPhone die is gebruikt door een van de terroristen in San Bernardino. De rechter heeft al besloten dat Apple moet meewerken, maar het het bedrijf weigert.

De nieuwe beveiliging waar ze nu aan zeggen te werken, zou ervoor moeten zorgen dat ze in toekomstige gevallen niet eens zouden kúnnen meewerken.

31r5

Traditionele telefoniebedrijven zijn in de VS al wettelijk verplicht om de veiligheidsdiensten toegang te geven tot hun data. Technologieconcerns als Apple en Google vallen echter niet onder die wet en voelen er volgens de krant niets voor informatie over hun klanten over te dragen aan de autoriteiten.

Apple-topman Tim Cook blijft erbij dat zijn bedrijf zijn software niet zal aanpassen om de FBI in de gelegenheid te stellen de iPhone van een gedode terrorist te kraken. Apple zal de zaak indien nodig tot de hoogste rechter uitvechten, zei Cook in een interview met ABC News.