HIGH45 stoomt MADPAC klaar voor de zomer – Update 3

Door Jorrit Niels en Rik Romkes

Week 4 van onze 6 weken durende Summer Shred bij HIGH45. Het resultaat tot nu toe: meer energie, een beter uithoudingsvermogen en al wat verloren kilo’s. Maar nog steeds zijn we compleet kapot na een les. Precies zoals het hoort.

Eerst even een korte opfrisser voor nieuwkomers. Lees onze eerste en tweede update en hieronder een korte uitleg van wat HIGH45 nu eigenlijk precies is.

Barbara den Bak, die The Bootcamp Club naar Nederland haalde, introduceert HIGH45 in Nederland. HIGH45 is de eerste HIIT (high intensity interval training) fitness studio van Nederland. Simpel gezegd is HIIT korte intervaltrainingen in groepsverband. Steeds heb je een sessie van 45 seconden en ga je daarna door naar het volgende station. Dat 45 minuten lang met een enkele pauze ertussen terwijl je buiten adem de uitleg hoort van het volgende setje oefeningen.

IMG_9939

Het maakt trouwens niet uit of je nu een beginner bent of een topconditie hebt, de lessen met persoonlijke begeleiding zijn toegankelijk voor alle niveaus. Je gaat tot je eigen max en er zijn alternatieve oefeningen als die ene nog net iets te zwaar voor je is of je hebt last van een blessure.

Het grote voordeel van HIIT is dat je je workout-tijd maximaliseert, veel calorieën aan het verbranden bent en je stofwisseling een boost geeft. Ook verhoog je zo in relatief korte tijd je uithoudingsvermogen en onderzoek toont aan dat HIIT tot 50 procent effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan ‘gewoon’ sporten.

IMG_9733

Vorige week vertelden we je over de SKILLMILL – de niet gemotoriseerde loopband – maar je krijgt natuurlijk nog veel meer voor je kiezen. Véél meer. Het ligt aan de les en door wie hij wordt gegeven, want ze wisselen altijd. Eén oefening die er nagenoeg altijd bij zit, zijn de Burpees. Als je ook maar iets van oefeningen weet dan ken je ongetwijfeld deze helse, maar effectieve oefening.

Buig voorover, plaats je beide handen plat op de grond, spring naar achteren zodat je in de plank-positie komt, doe een push-up, spring weer terug richting je handen en spring in de lucht. Zeker op het einde van de 45 minuten zijn de burpees altijd een oefening die ze er graag nog even ingooien om écht helemaal tot het gaatje te gaan. Lukt het niet zo snel als de rest, pas dan je tempo aan, maar stop niet.

IMG_9940

Andere oefeningen die zeker langskomen zijn de klassieke push-up, de plank, squats, high knees (op de plaats je knieën in hoog tempo optrekken, en de box jump. Deze doe je met de plyobox van zo’n 30 centimeter hoog. Vanuit stilstand spring je op en land je met beide voeten op de box. Je stapt af en herhaalt. Eventueel combineer je met een squat of een burpee waar je opdrukt tegen de box.

Die plyobox gebruiken ze ook in combinatie met gewichten voor bijvoorbeeld een chest press of je traint je triceps met een tricep dipp terwijl je je benen strekt. Of in een hoek van 90 graden om het iets minder zwaar te maken.

Het derde ‘station’ zijn de dumbels. Hoe deze worden ingezet ligt maar net aan de focus. De ene keer ligt de nadruk op je buikspieren, maar je armen of rug kunnen ook moeiteloos onder handen worden genomen.

Deze manier van trainen werkt voor ons perfect door de combinatie van een betere conditie en dat je meer calorieën verbrandt dan ‘gewoon’ trainen, maar goede voeding is daarbij net zo belangrijk. Vooral voor die laatste. Dat schreven we de vorige keer ook al. Puur en onbewerkt voedsel raden ze aan. Maar ook genoeg, anders heb je simpelweg niet genoeg brandstof om te knallen.

Het klinkt misschien allemaal een beetje als een vrouwensportklasje en niet als het oud ijzer tillen dat je gewend bent. En ja, in zekere zin is het dat ook. Dit betekent alleen niet dat het minder zwaar is dan je gewend bent, in tegendeel. Ik denk dat de gemiddelde bodybuilder dit nog geen kwartier volhoudt. Daarbij is een mooie bijkomstigheid dat je voor de verandering eens niet tussen alleen maar zwetende kerels staat… En ja, sporten tussen fanatieke vrouwen zorgt er bij ons zeker voor dat we twee standjes harder gaan dan normaal en dat is precies wat wij nodig hebben. Veel resultaat in een korte tijd.

IMG_9945

Je beste vrienden zijn de volgende vier groepen:

Eiwitten
Je hebt genoeg proteïne nodig voor je spierherstel. Eieren uiteraard, maar qua vlees bijvoorbeeld rund, lam, kip en kalkoen; de magere vleessoorten. Als je voor vis gaat kun je beter weer de vette variant kiezen; zoals zalm, makreel en haring.

Vet
Bij elke maaltijd mag je een duim vet. Dat kan avocado zijn, noten (ongezouten en ongebrand), zaden, olijfolie en pijnboompitten. Bak in kokosvet in plaats van olijfolie. Gebruik die laatste alleen koud, is beter voor je lichaam.

Groente
Bij elke maaltijd twee handenvol groente. Alle soorten mogen, behalve bonen, mais en aardappelen.

Fruit
Prima als snack, alle soorten mogen hier, maar met mate. Een banaan is bijvoorbeeld goed voor na de training door het magnesium en de koolhydraten die je herstel helpen.

Don’ts
– Suiker, dat spreekt.
– Frisdrank, ook de light-variant. Door de zoetstoffen krijg je sneller een drang naar suikers.
– Vetvrije producten, vergelijk ze maar eens met niet-vetvrije producten. Misschien minder vet, maar vaak staat daar wel extra suiker tegenover.
– Cruesli en muesli, gezoet en vol met e-nummers. Kies voor havermout.
– Dressings, liever zelf wat mixen van olijfolie, balsamicoazijn met wat peper en kruiden.
– Kauwgom, bevat kunstmatige zoetstoffen en conserveringsmiddelen. Niet goed voor je hormoonhuishouding als je probeert af te vallen.
– Alcohol. Helaas, maar wil je in het weekend toch een keer iets, hou het dan puur zoals wodka met ijs, Spa Rood en citroen.

Volgende week update 5 waarin Barbara onder andere vertelt wat je hebt aan HIIT als je ook andere sporten beoefent. Wat doet deze manier van trainen precies voor je als je je bijvoorbeeld voorbereidt op een marathon of bokst?

Actie!
Nieuwsgierig geworden? Van HIGH45 mogen we je korting geven op het zes weken durende Summer Shred-programma. Dus in zes weken klaargestoomd worden voor de zomer. Normaal kost de Summer Shred €199, maar ga langs bij HIGH45 aan de Weesperstraat 101 of surf naar high45.com, geef de code ‘highwithmadpac‘ op en je krijgt 10% korting!