HIGH45 stoomt MADPAC klaar voor de zomer – Update 1

Door Jorrit Niels

Van elke vierkante millimeter druipt bij mij het zweet. Klinkt niet erg charmant, maar meer kan ik er niet van maken. Mijn benen zijn verzuurd en ik ben he-le-maal kapot. De oorzaak? Een 45 minuten durende high intensity interval training bij HIGH45. De gloednieuwe sportschool aan de Amsterdamse Weesperstraat 101 stoomt MADPAC klaar voor de zomer. En hoe.

Eerst even wat uitleg. Barbara den Bak, die The Bootcamp Club naar Nederland haalde, introduceert nu haar nieuwe sportconcept: HIGH45. HIGH45 is de eerste HIIT (high intensity interval training) fitness studio van Nederland.

Schermafbeelding-2016-05-24-om-16.11.18

Simpel gezegd is HIIT korte intervaltrainingen in groepsverband. Steeds heb je een sessie van 45 seconden en ga je daarna door naar het volgende station. Dat 45 minuten lang met een enkele pauze ertussen terwijl je buiten adem de uitleg hoort van het volgende setje oefeningen.

De groepen zijn niet al te groot, zodat je genoeg persoonlijke begeleiding krijgt. Gemiddeld sport je samen met zo rond de 15 tot 20 mannen en vrouwen. Het maakt trouwens niet uit of je nu een beginner bent of een topconditie hebt, de lessen zijn toegankelijk voor alle niveaus. Je gaat tot je eigen max en er zijn alternatieve oefeningen als die ene nog net iets te zwaar voor je is.

Schermafbeelding-2016-05-24-om-16.06.40

Voor ons had Barbara het Summer Shred-programma in gedachten. Zes weken lang drie keer per week 45 minuten losgaan. Of, zoals bij één van ons, zorgen dat je 45 minuten later nog net genoeg energie over hebt in die benen, dat je naar huis kunt fietsen. Dat was vooral na de eerste keer. Maar het gevoel toen we eenmaal thuiskwamen was er vooral één van voldoening en energie. Een extra motivatie is dat de klassen voor een groot deel uit vrouwen bestaan. Je bent vooral bezig om zelf 45 minuten lang door te gaan, maar voor de motivatie en het niet opgeven helpt het absoluut.

Niet dat intervaltraining per se iets geheel nieuws is. Al decennialang gebruiken topatleten deze vorm van trainen. Veel atleten die je straks in Rio medailles ziet halen ondergaan na hun wedstrijden hiit-trainingen. Vraag überhaupt een professionele sporter of ze hiit doen en je krijgt het lastig om iemand te vinden die ‘nee’ zegt.

Schermafbeelding-2016-05-24-om-16.07.56

Hiit is dus zeker niet weer een modeverschijnsel en de werking is bewezen. Talloze studies wijzen uit dat de training onder andere cardiovasculaire gezondheid sterk bevordert en zorgt voor meer en een groter uithoudingsvermogen dan bij veel andere trainingen.

De eerste week HIGH45 was er vooral één van wennen, volhouden en ook buiten die 3x 45 minuten letten op wat je doet. Een groot deel is ook letten op wat je eet. Niet per se heel weinig, maar wel goed én genoeg zodat je ook iets hebt om te verbranden tijdens die intense drie kwartier.

Schermafbeelding-2016-05-24-om-16.05.27

Volgende keer meer over de voeding – wat wel en wat vooral níet – en een update over week 2 van de meest intense workout die we ooit voor onze kiezen kregen.

Actie!
Nieuwsgierig geworden? Van HIGH45 mogen we je korting geven op het zes weken durende Summer Shred-programma. Dus in zes weken klaargestoomd worden voor de zomer. Normaal kost de Summer Shred €199, maar ga langs bij HIGH45 aan de Weesperstraat 101 of surf naar high45.com, geef de code ‘highwithmadpac‘ op en je krijgt 10% korting!