Sherlocked – Escape Room

De laatste jaren zijn er overal ter wereld steeds meer mensen die zich vrijwillig laten opsluiten in een donkere kamer. Klinkt vreemd, denk je niet? Maar wij bij MADPAC deden het en we hebben het er nog over. Waar? Bij Sherlocked in Amsterdam. Zeker niet de eerste Escape Room van Nederland, maar zonder twijfel één van de beste.

Voor de leek leggen we eerst even uit wat een Escape Room is. Met een groep vrienden laat je je opsluiten in een kamer vol ingewikkelde puzzels. Deze moet je binnen een tijdslimiet oplossen om uit de kamer te ontsnappen. Steden als Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Maastricht gingen onze hoofdstad al voor, maar Victor van Doorn lukte het om een Escape Room te bouwen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Leuk weetje: het kloppend hart van de Escape Rooms ligt trouwens in Boedapest. De Hongaarse hoofdstad telt namelijk ruim vijftig plekken waar mensen zich een uur lang kunnen vermaken met het ontrafelen van geheimen en het onklaar maken van ‘bommen’.

Sherlocked-Wide-Shot-FLARE

Maar terug naar Sherlocked. Met een groep van drie tot zes personen sluiten ze je op in het oude kantoor van H.P. Berlage en binnen 67 minuten moet je dus weer buiten staan. Maar het is meer dan een droge puzzel, er zit een verhaal bij deze Amsterdamse Escape Room. In de 17e eeuw was hier de eerste aandelenbeurs ter wereld. Als we de legende mogen geloven, waren de ontwerpers van het grote ‘aandelensysteem’ bang voor haar macht. Een veiligheidsmaatregel in de vorm van een code moest ze beschermen. Een ‘crash-code’ werd ontworpen om de gehele aandelenmarkt te laten ‘crashen’ als de macht van de markt ooit uit de hand liep. Een geheim genootschap kreeg de taak deze code te bewaren. Sindsdien weten we dat H.P. Berlage, de architect van de Beurs, lid was van het genootschap. Alles wijst erop dat de code diep verborgen ligt in zijn voormalig kantoor. Aan jou om de code te vinden.

Sherlocked - Beurs van Berlage Sherlocken
Sfeer, dat kunnen ze wel bij Sherlocked. Met z’n vijven worden we via een kille, stenen trap naar een donkere kelder geleid. We gaan door een anonieme deur en staan dan in het ‘geheime’ kantoor van H.P. Berlage. Op de timer tikken de eerste minuten weg en de enige ingang wordt achter ons gesloten. Even staan we verdwaasd om ons heen te kijken, maar niet snel daarna beginnen we ijverig te zoeken naar aanwijzingen. Hoewel ons op het hart werd gedrukt het niet nodig was om grote meubels te verschuiven, werd elk meubelstuk van onder tot boven grondig geïnspecteerd. Kussenhoezen werden opgetild, schilderijen omgedraaid en ieder laatje werd vijf keer gecheckt.

In de historische catacombe vermengt de realiteit zich met je wildste fantasieën. Het decor is tot in detail goed uitgewerkt en erg geloofwaardig. Daarnaast is het achtergrondverhaal ijzersterk, waardoor de mythe tijdens het spel voortdurend in ons achterhoofd zweeft. Dit maakt Sherlocked enorm spannend. Terwijl je je uit de kamer probeert te ‘sherlocken’, heb je serieus het gevoel dat je in een Dan Brown boek zit. Mede door de coole lichteffecten en achtergrondmuziek – die zelfs af en toe de spanning opvoert met een bloedstollend deuntje.

Voordat we het weten staan er nog maar 30 minuten op de klok. Het afgelopen half uur zijn we een aantal keren flink verrast. Spoilers zijn zonde… Maar nee, saai is de donkere kamer allerminst. Veel opdrachten vereisen een perfect staaltje teamwork, wat het spel alleen maar leuker maakt. Nu iedereen de tijd voelt wegtikken, rennen we alle vijf als gekken in het rond op zoek naar de laatste aanwijzingen. Al een dikke tien minuten lopen we rond met een sleutel zonder dat iemand zich ook maar één moment realiseert dat het letterlijk onze key to freedom is. Als het aan ons had gelegen waren we nog wel een uurtje langer als een echte detective door het leven gegaan. Ook al hebben we 45 minuten lang volop kunnen genieten vanaf het moment dat de deur achter ons dicht ging.

Conclusie
Je laten opsluiten in een kamer en er gemiddeld twintig euro per persoon voor betalen klinkt onwerkelijk, maar is zeker de moeite waard. Wanneer je op zoek bent naar een spannend groepsuitje voor vrienden, familie of collega’s; dan zit je hier perfect. Sfeervol, en het zit foutloos in elkaar – ook technisch, maar verder verklappen wij niets. Sherlocked vult misschien geen compleet dagprogramma, maar je praat er zeker langer over na dan een potje bowlen. Het enige nadeel is wel dat je na één bezoek aan Sherlocked precies weet hoe de room in elkaar zit… Al hebben de makers daar gelukkig iets op bedacht. In het voorjaar van 2015 zal er namelijk een tweede kamer verschijnen in de Beurs van Berlage. En hij wordt moeilijker. Wij kunnen niet wachten…