Opgegraven Atari-games verkocht voor $100.000

Honderden Atari-spellen die vorig jaar werden opgegraven in de VS hebben samen meer dan 97.000 euro opgeleverd. Het gaat vooral om exemplaren van het mislukte videospelletje E.T. the Extra-Terrestrial

Onderzoekers vonden de spelletjes terug, nadat er al jaren geruchten rond waren gegaan dat Atari in 1983 miljoenen exemplaren had gedumpt op een vuilnisbelt in Alamogordo, New Mexico. Het spel was gebaseerd op de gelijknamige film van regisseur Steven Spielberg.

Het spel was gemaakt in een recordtempo van 34 dagen en bleek onspeelbaar door fouten die erin zaten. Atari bleef met veel onverkochte spellen zitten en leed miljoenen verlies. Zelf ontkende de computerfabrikant de dump altijd.

Tijdens de opgraving werden ook exemplaren van andere spellen gevonden. De onderzoekers zetten een groot deel van de games te koop op internet. 881 spellen zijn al verkocht aan kopers in veertien landen. 23 spellen gingen naar musea, waaronder het Smithsonian in Washington en het Duitse Filmmuseum in Frankfurt.

Atari was in de jaren 80 de belangrijkste spelcomputerfabrikant. Het floppen van E.T. the Extra-Terrestrial zou hebben bijgedragen aan het faillissement van het bedrijf.

Over die zoektocht werd een documentaire gemaakt, Atari: Game Over. Check ‘m hieronder: