Is Apple Arcade de toekomst van gamen?

Arcade, de nieuwe gamedienst van Apple is nu een maand beschikbaar op bijna al je Apple devices. Zelf gamen we al sinds de jaren tachtig, nog steeds liever op onze console en handheld dan op mobiel. Om uit te vinden of Arcade daar verandering in brengt, gingen we met Apple naar Londen. Hier demonstreerde een aantal gameontwikkelaars voor Apple Arcade ons hun games en eerlijk is eerlijk, we waren bijzonder aangenaam verrast.

Apple Arcade, wat is het? Voor die paar mensen die het gemist hebben. Apple Arcade is een nieuwe service van Apple waar je voor €4,99 per maand onbeperkt premium games kunt spelen op je iPad, iPhone, Apple TV en Mac. Zonder reclames en zonder microtransacties. De games worden exclusief voor Arcade ontwikkeld door grote en kleine gamestudios en zijn niet tussen de ‘normale’ games in de App Store te vinden (via waar je overigens wel bij Apple Arcade terechtkomt). 

Arcade startte met meer dan honderd games en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. De focus ligt hierbij op premium games, van een dusdanig hoge kwaliteit dat deze in meerdere gevallen gelijk staan aan die van je console. En nu komt het: tel hierbij op dat al je Apple-apparaten sinds iOS 13 je PS4 en Xbox-controllers ondersteunen en ineens heb je altijd een volwaardige handheld/console in je broekzak. En waar voor de meeste mensen het touchscreen meer dan genoeg is, is het de controller die ons serieuzere ‘gamers’ echt over de streep trekt.

Je controller werkt nu overigens ook met games uit de normale App Store als deze hem ondersteunen, maar omdat in Arcade de focus ligt op de hoge kwaliteit zal dit waarschijnlijk ook de plek worden waar hij het meest tot z’n recht komt.

Zoals gezegd waren we in Londen voor tekst en uitleg. Arcade is natuurlijk al een paar weken beschikbaar, maar wat extra toelichting van de mensen achter de games is natuurlijk altijd welkom. Op enkele van de games die er voor ons uitsprongen zit nog een embargo. Daar kunnen we dus nog niks over vertellen. Wat we wel kunnen zeggen is dat de game die ons het meest wist te verrassen is gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaar Picomy. Dit was ook de game die onze ogen opende en ons direct duidelijk maakte dat je mobiel en tablet in combinatie met een controller weleens de toekomst van gamen zou kunnen zijn. Verwacht hier dus zeker meer over zodra het embargo eraf is.

Nu kunnen we alle honderd-zoveel games natuurlijk wel beschrijven of ons beperken tot het handjevol uit de presentatie. Om een echt goed beeld te krijgen zou je het gewoon eens moeten proberen. Aangezien Apple Arcade de eerste maand gratis is, heb je eigenlijk geen reden om dit niet te doen. Vind je het leuk, dan laat je het abonnement overgaan in de betaalde variant en vind je het niks, dan zeg je het abonnement voor het verstrijken van de proefperiode op. Je kunt het abonnement overigens delen met in totaal zes familieleden zonder dat de prijs hoger wordt. In principe zou je dus voor nog geen euro per maand oneindig veel kunnen gamen, iets dat in de jaren ’80 en tot voor kort toch wel echt een stukje prijziger was.

Uiteindelijk zijn het de games die ook ons geboeid moeten gaan houden en dat moeten we natuurlijk nog gaan zien. Deze kennismaking heeft er in ieder geval bij ons voor gezorgd dat we de potentie zijn gaan zien, met name door de controller-ondersteuning. Wij gaan Apple Arcade in ieder geval een maand proberen. Hopelijk hebben we tegen die tijd dan ook een lijst met absolute must-play’s voor je. Mocht je geen zin hebben om daarop te wachten, probeer de dienst dan zeker ook zelf even uit.