MADPAC interviewt Spider-Man’s Tom Holland

Door Jorrit Niels

Spider-Man is zonder twijfel een van de meest geliefde superhelden ooit. Maar het feit dat de webslinging held alweer aan zijn derde incarnatie bezig is (na Tobey Maguire en Andrew Garfield) doet nou niet heel veel goeds vermoeden. Toch lijkt Sony Pictures eindelijk de juiste formule te hebben gevonden met Tom Holland aan het hoofd als Peter Parker alias Spider-Man. MADPAC’s Jorrit Niels sprak Holland in Barcelona.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Op het moment dat we de 21-jarige Holland spreken op de 41ste verdieping van het Arts hotel kijkt hij vol verlangen naar het overvolle strand van Barcelona onder hem. “Je hebt geen idee hoe moe ik ben. Als ik nu m’n ogen zou dichtdoen zou ik letterlijk tot morgenochtend kunnen slapen,”vertelt Holland. “We zijn net terug uit Singapore, straks naar Rome en dan naar de VS. Nog een paar weken en dan kom ik eindelijk eens van deze permanente jetlag af. Maar ach, ik klaag niet hoor, ik reis de wereld over met m’n broer en beste vriend om een film te promoten waar ik oprecht trots op ben.”

En hoewel dit negen van de tien keer pure marketingpraat is, kan het deze keer wel eens kloppen. Voor iedereen die denkt: krijgen we weer zo’n veel te groots superheldenspektakel, Spider-Man: Homecoming is verrassend goed.

DF-18058_r

Natuurlijk word je overladen met special effects, ontploffingen en megalomane bad guys, maar de film is grappig, aanstekelijk, gaat als een trein en heeft de losse sfeer die de eerste Iron Man zo goed maakte. Misschien is het Robert Downey Jr’s aanwezig in de film, maar het werkt. Geen getormenteerde superheld, maar gewoon een gast die z’n krachten heeft ontdekt en daar de grootste lol mee heeft.

In Spider-Man: Homecoming leert een jonge Peter Parker (Tom Holland) zijn nieuwe identiteit als Spider-Man te ontdekken. Na zijn ontmoeting met de Avengers in Captain America: Civil War keert Parker onder begeleiding van zijn nieuwe mentor Tony Stark (Downey Jr.) terug naar huis, waar hij woont bij zijn tante May (Marisa Tomei). Peter probeert zijn dagelijkse leven weer op te pakken, terwijl hij eigenlijk alleen maar weer met de Avengers wil werken op een nieuwe missie. Dan dient The Vulture (Michael Keaton) zich aan en brengt Parker’s familie en de stad New York in gevaar.

Tom Holland stars as Spider-Man in Columbia Pictures' SPIDER-MAN™: HOMECOMING.

Tom Holland lijkt misschien uit het niets tevoorschijn gekomen – hadden wij ook eerst – maar hij heeft voor z’n 21 jaar al een indrukwekkend cv. Hij stond in 2008 op de planken in het Londense West End als Billy Elliott in de gelijknamige musical, was het zoontje van Ewan McGregor en Naomi Watts in het heftige tsunami-drama The Impossible, speelde in Ron Howard’s In the Heart of the Seahet BBC-drama Wolf Hall en dit jaar nog in het goed ontvangen The Lost City of ZEn oh ja, hij wordt getipt als jonge Nathan Drake in de verfilming van de populaire gameserie Uncharted.

Wat voor invloed heeft Spider-Man tot nu toe gehad op je leven?
(lacht) “Ik heb nu de beste openingszin ooit… ‘He, weet je, ik ben Spider-Man’. Kan zeker van pas komen, maar weet je, het is bizar. Ik deed Spider-Man al na sinds mijn vijfde. Voor de spiegel in mijn kamer en dan vertrouwt Marvel je nu deze franchise toe van honderden miljoenen. En heb je  ook nog eens de kans om nu met je beste vrienden en familie de wereld rond te reizen. Ik heb nog nooit zo hard voor iets gewerkt, maar het is waard.”

Hard werken, met opeens veel aandacht. Hoe let je erop dat je niet naast je schoenen gaat lopen?
“Ik ben nog steeds dezelfde jongen als toen ik begon aan Billy Elliott of aan The Impossible. Als dat dreigt te veranderen, dan zorgen mijn ouders daar wel voor of m’n broer. Ik heb op mezelf gewoond toen ik Spider-Man filmde in Atlanta en New York, maar als ik straks weer even thuis ben, dan is het gewoon weer thuis de afwas doen hoor.”

(l to r) Jon Favreau, Robert Downey Jr. and Tom Holland in Columbia Pictures' SPIDER-MAN™: HOMECOMING.

Er zijn al twee Spider-Man’s geweest in de afgelopen jaren. Hoe ben je daarmee omgegaan?
“Ik ben ze zeker niet uit de weg gegaan. Ik heb veel strips gelezen en de films ook bekeken, maar we maken nu een heel ander soort film. Zonder schuldgevoelens of overdreven zwaar drama. Gewoon een jongen die z’n speciale krachten geweldig vindt en het allerliefst een Avenger wil zijn en daar alles voor wil doen.”

Hoe was het toen je voor het eerst het pak aan had?
Best teleurstellend eigenlijk. Toen ik voor het eerst Spider-Man speelde in Captain America: Civil War, hoorde ik dat op een vrijdag en op maandag moest ik al filmen in Atlanta. Er was dus geen tijd om een pak aan te laten meten, dus trok ik het pak van de stuntdouble aan. Hij was toen een stuk gespierder dan ik, dus toen ik het pak aan had was het allemaal heel baggy en triest.”

Tom Holland stars in Columbia Pictures' SPIDER-MAN™: HOMECOMING.

Mindere binnenkomer dus.
“Kostte even wat tijd om dat op te leuken, haha. Maar bij deze zat ‘ie als gegoten, tot op de millimeter. Maar het gênantste van mij begin als Spider-Man was toen ik als een fanboy losging tijdens mijn eerste ontmoeting met Robert Downey Jr. Ik vol bewondering met hem aan het praten, stapte Robert opeens binnen… Bleek dus dat ik met zijn stuntdouble stond te praten! Dat laat Downey me nog steeds niet vergeten… Scheelde wel weer dat ik niet als een enorme supernerd tegen Robert heb gepraat. Dat was al uit m’n systeem.” (lacht)

Was de voorbereiding heftig?
“Je schrijft je hele leven zo ongeveer over aan Marvel en ze nemen bezit van je voor de komende 700 jaar, haha. Maar het in vorm komen was wel een ding. Mijn trainer had een of ander nieuw iets waar je sport en yoga doet, maar dan met een vest aan dat je zo ongeveer elektrocuteert. De stroomstoten geven je spieren een heftige impuls en daardoor train je sneller. Het werkte, maar het deed pijn als een bitch!”

Hoeveel vrijheid heb je in een rol als Spider-Man?
“Laten we wel zijn, Marvel weet precies wat ze willen en dat moet je doen. Dat is nu eenmaal part of the deal en dat is prima. Wat mij verraste was dat we tijdens het draaien nog best veel vrijheid hadden om dingen te proberen en het karakter je echt eigen te maken. Als je maar binnen die ‘lijnen’ bleef.”

Zoals wat bijvoorbeeld?
“Zoveel. Van improvisatie als ik zelf met een Gopro-achtige camera in de weer ga tot het aanpassen van scenes en het meedenken over actiescènes. Er is een groot spektakelstuk tegen het einde van de film bij het Washington Monument in DC en ik ben gekomen met het einde dat je uiteindelijk in de film ziet.”

Je hebt in totaal minimaal nog zes keer Spider-Man in je contract staan, maar hoe zie je je carrière na Peter Parker?
“Ik heb het voor mijzelf onderverdeeld in jaren. Geen idee of het lukt tot op het jaar, maar het is in ieder geval een leidraad voor me. De komende vijf jaar wil ik gewoon plezier hebben, binnen 15 jaar zou ik een Oscar willen hebben en binnen 20 jaar wil ik regisseren. Maar in essentie: als ik kan zo divers kan werken als, zeg, een Leonardo DiCaprio, Ryan Gosling of Jake Gyllenhaal, dan ben ik een gelukkig man.”

Wat voor iets zou je willen regisseren?
“Ik heb een zwak voor thrillers, detectives en rechtbankdrama’s, maar ik denk ook zeker comedy. Het is zo moeilijk om een goede comedy te maken. Er komen er een boel uit, maar bij 80 procent snap ik niet waarom ze grappig zijn. Ook al scheld je of laat je allemaal vieze dingen zien, dat maakt het nog niet grappig per se.”

Zoals welke bijvoorbeeld?
(grijnst) “Die ga ik je niet geven, omdat vrienden van mij erin spelen. Geef mij maar een grappig verhaal, dat niet alleen maar om dick jokes draait. Begrijp mij niet verkeerd! Ik ben de eerste die van een goede dick joke houdt, maar echte comedy is niet waar je alleen maar grof doet. Neem Tropic Thunder, die was geniaal. Maar ook My Cousin VinnyDodgeball of de eerste Meet the Parents. Hoe dan ook wil ik nog veel meer leren over de industrie waarin ik werk. De beste manier is om dan ook films te maken, in plaats van er alleen in te spelen.”

Spider-Man: Homecoming draait nu in de bioscoop

Tom Holland is Spider-Man in Columbia Pictures' SPIDER-MAN: HOMECOMING.