MADPAC interviewt James McAvoy & M. Night Shyamalan

Door Jorrit Niels

Je herkent ‘m vast hierboven: James McAvoy (37). De Schotse acteur is misschien dan nog geen household name, toch is hij één van de meest interessante acteurs van zijn generatie. Hij wisselt blockbusters moeiteloos af met kleine onafhankelijke films. Zijn nieuwste is Split van regisseur M. Night Shyamalan. We spraken de acteur en regisseur exclusief in Los Angeles over hun nieuwe horrorthriller.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Klik niet meteen weg, want hoewel Shyamalan ooit bekend stond als de nieuwe Spielberg na The Sixth Sense en Unbreakable en Signs, stelde hij teleur met zijn laatste paar films, We noemen een The Happening en After Earth. Na de low-budget film The Visit van vorig jaar heeft hij zich met Split (nu in de bioscoop) weer definitief hervonden.

Split

De thriller gaat over Kevin (James McAvoy), een jongen die 23 persoonlijkheden bezit. Door één daarvan wordt hij gedwongen om drie jonge meisjes te kidnappen. Dan begint er zich een nieuw, bruut, karakter te manifesteren. Niet lang na de begintitels zien we James McAvoy direct losgaan in één van zijn beste rollen in lange tijd.

split_02038331_st_4_s-low

Dat zijn bereik aanzienlijk is, dat was bekend, maar de Schot doet er nog een schepje bovenop. Moeiteloos gaat hij van het ene naar het andere personage. Hij voorkomt het grootste gevaar en maakt er geen karikaturen van. Vooral de overgangen tussen de karakters zijn indrukwekkend om naar te kijken.

split_02038331_st_5_s-low

Het heeft gewerkt, want Split loopt als een trein. Goede recensies, een nummer 1-notering tijdens het openingsweekend in de VS en ook in Europa staat de horrorthriller in de top 3. En dat met een bescheiden budget van maar $5 miljoen. Bewijs dat je niet per se superhelden nodig die de wereld van de 235ste apocalyps redden.