De 14 rijkste rappers van 2014

Dit zijn de veertien rijkste rappers ter wereld. Wat zijn ze waard en hoeveel meer is dat dan een jaar geleden? Dolla, dolla bill y’all!

Rappers zijn allang niet meer exclusief rapper. Vooral de grootsten niet. Om de geldmachine draaiende te houden verkopen ze tegenwoordig merchandise, starten ze hun eigen platenlabels en verbinden ze hun naam aan producten van grote fabrikanten. En o ja, af en toe brengen ze tussendoor een nieuw album uit. Hell, van sommige namen in de lijst waren we al bijna vergeten dat ze ooit begonnen zijn als rapper. Zie hier, de veertien rijkste rappers van het moment.


1. Diddy – vermogen € 468 miljoen (€ 50 miljoen meer dan in 2013)

Sean Combs aka Puff Daddy aka P.Diddy of eigenlijk Diddy domineert de lijst nog steeds. En niet zo’n beetje. Met een voorsprong van ruim € 70 miljoen op de rest, voornamelijk dankzij z’n samenwerking met Ciroc Vodka.


2. Jay-Z – vermogen € 396 miljoen (€ 36 miljoen meer dan in 2013)

Dat Jay-Z lekker bezig was, dat wisten we wel. Vooral zijn 10-jaar lopende deal van € 108 miljoen met Live Nation doet zijn kapitaal goed. Daarnaast verkocht hij afgelopen jaar zijn aandeel bij de Brooklyn Nets en lanceerde hij Roc Nation Sports.


3. Dr. Dre – vermogen €324 miljoen (€65 miljoen meer dan in 2013)

UPDATE:inmiddels is Dr. Dre waarschijnlijk verreweg de nummer 1 in dit lijstje door de verkoop van Beats aan Apple voor $3.2 miljard. Omdat we zijn aandeel hierin niet exact weten, is de lijst zelf nog niet geupdated.

Nuthin but a ‘G’ thang. Misschien niet nummer 1, maar afgelopen jaar was de dokter wel goed voor de grootste winst. Maarliefst € 65 miljoen trok hij naar zich  toe. Het grootste deel afkomstig uit Beats By Dre. Inderdaad, koptelefoons.


4. Master P – vermogen €252 miljoen (gelijk aan vorig jaar)

Percy Robert aka Master P goed voor een vierde plaats in dit lijstje. Zijn kapitaal van ruim € 250 miljoen is voornamelijk afkomstig uit zijn platenlabel No Limit Records, een kledinglijn, filmmaatschappij en zelfs een sekslijn.


5. 50 Cent – vermogen € 194 miljoen (€ 7 miljoen meer dan in 2013)

We horen niet veel meer van ‘fittie’ en dat is waarschijnlijk omdat hij eieren voor z’n geld gekozen heeft. Het grootste deel van zijn kapitaal verdiende hij overigens niet met rappen, maar door zijn Vitamin Water aan Coca-Cola te verkopen.


6. Birdman – vermogen € 122 miljoen (€ 14,5 miljoen meer dan in 2013)

Birdman alias Bryan Williams harkte zijn € 122 miljoen binnen als CEO en Co-founder van Cash Money Records.

eminem
7. Eminem – vermogen € 115 miljoen (€ 14,5 miljoen meer dan in 2013)

De eerste en enige blanke rapper in deze lijst. Ooit door Dr. Dre ontdekt en nu dus goed voor een zevende plaats.

ice-Cube
8. Ice Cube – vermogen € 101 miljoen (€ 14,5 miljoen meer dan in 2013)

Acteur, filmproducent, muziekproducent, regisseur en hij kan ook best een aardig stukje rappen. Ice Cube is van de oldschool, begon ooit bij NWA, wat hem uiteindelijk naar een welverdiende achtste plaats heeft geleid.


9. Lil Wayne – vermogen € 97 miljoen (€ 18 miljoen meer dan in 2013)

Eén van de weinige rappers in de lijst die zijn kapitaal voornamelijk vergaarde met rappen.

2006 American Music Awards - Show
10. Snoop Dogg – vermogen € 97 miljoen (€ 7miljoen meer dan in 2013)

Een beetje rappen, een beetje acteren een beetje roken. Snoop Dogg vindt het allemaal wel best. Dat heeft hem overigens geen windeieren gelegd. Hij mag zich dan ook de nummer tien van de wereld noemen.

Kim Kardashian and Kanye West shop at a sport store in Los Angeles
11. Kanye West – vermogen € 86,5 milljoen (€ 14,5 miljoen meer dan in 2013)

Brutalen en gekken hebben de halve wereld. Bij Kanye gaat die regel zeker op. Zo gek als een deur en toch op een nette elfde plaats


12. Pharrell Williams – vermogen € 79 miljoen (€ 21,5 miljoen meer dan in 2013)

Happy. Dat zouden wij ook zijn als we Pharrell zouden zijn. Alles wat de man aanraakt verandert in goud. Zelfs de hoed van repelsteeltje.

ll_cool_j
13. LL Cool J – vermogen € 72 miljoen (€ 11 miljoen meer dan in 2013)

Don’t call it a comeback. En dat is dan ook precies wat Ladies Love Cool James niet nodig heeft met € 72 ‘millies’ op z’n rekening

timbaland
14. Timbaland – vermogen € 61 miljoen (€ 3,5 miljoen meer dan in 2013)

Hip-hop superproducer en rapper Timbaland maakte misschien niet de grootste winst afgelopen jaar. Maar met een kleine € 61 miljoen op z’n rekening hoor je hem niet klagen.

Lees ook: Apple koopt Beats voor $3,2 miljard (de onofficiële aankondiging)