MADPAC’s 8 beste bordspelen die je nóg niet kent – Deel 1

Bordspelen, het was voor ons even geleden. De laatste keer dat we écht regelmatig speelden was voor de komst van de eerste Playstation in 1994. Stratego was de favoriet, maar ook Risk, Monopoly, Levensweg en Trivial Pursuit werden af en toe uit de kast getrokken. Daarna was het klaar, maar met de komst van moderne bordspelen komt daar nu verandering in. In deze tweedelige update vind je onze favoriete bordspellen die je niet kent, maar die je absoluut in huis wil hebben deze feestdagen.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Natuurlijk werd er na ’94 natuurlijk nog weleens op een verveelde avond gespeeld, maar altijd weer die klassiekers van toen, die – laten we wel wezen – anno 2017 toch eigenlijk best wel saai zijn geworden. Niet zo gek natuurlijk als je je bedenkt dat Risk is bedacht in 1957, Trivial Persuit in 1981, Monopoly sinds 1934 in z’n huidige vorm op de markt is en de directe voorganger van Stratego – L’Attaque – stamt uit 1908.

Toen waarschijnlijk erg snel, vermakelijk en vernieuwend, maar in deze tijd van game-consoles, virtual reality, tablets, smartphones, CGI en Trump als president; nogal traag en niet zo boeiend. Bordspelen zijn gewoon niet meer van nu, toch? FOUT! Je moet alleen verder kijken dan de usual suspects. Wij waren zeer aangenaam verrast toen we eerder dit jaar voor het eerst een ‘modern’ bordspel – Pandemic – speelden. Voor ons reden genoeg om te kijken of er meer van dit soort vernieuwende spellen op de markt zijn. Spellen die ons wél weten te boeien, want een avondje samen gamen rond de tafel met een hapje en een drankje is eigenlijk best leuk.

Er ging een wereld voor ons open, want de bordspelen-industrie beleeft op dit moment z’n gouden tijdperk. Bijna wekelijks komen er nieuwe titels bij, de één nog innovatiever en verrassender dan de ander. Vaak waanzinnig vormgegeven en voorzien van spelelementen die niet uit de toon zouden vallen in de gemiddelde Playstation-game. Met als grootste verrassing dat je net als bij computergames, veel bordspelen van nu ook daadwerkelijk ‘uit’ kunt spelen. Eenmaal uitgespeeld zijn ze waardeloos en kun je er niets meer mee. Klinkt als een nadeel, maar is absoluut een voordeel. Dit maakt het namelijk mogelijk om verrassende verhaallijnen en clues in de spellen te verwerken en laten die nu net een compleet nieuwe dimensie aan de spellen toevoegen. In sommige gevallen speel je bijna een soort Netflix-serie, een film of een goed interactief boek. Boeiend van begin tot eind.

Moderne bordspelen, ze komen in alle soorten en maten, soms met een gebruiksaanwijzing dikker en complexer dan de Game of Thrones-boekenreeks. Om deze Top 8 verrassende bordspelen toch een beetje toegankelijk te houden voor iedereen, hebben we die laatste achterwege gelaten.

Denk nu niet meteen dat we het niveau hebben gereduceerd tot dat van een potje ganzenborden, want dat is absoluut niet het geval. Stuk voor stuk zijn de titels in deze lijst uitdagend, intelligent en vooral heel erg vermakelijk. Lees dus verder, maak je keuze en laat je verrassen. Deze games moet je absoluut proberen deze winter, wedden dat je er geen spijt van krijgt!

full1

Escape Room
Aantal spelers 3-5
Speeltijd 60 minuten

Het is alweer drie jaar geleden dat we voor het eerst een ‘echte’ Escape Room speelden, een ervaring die we iedereen kunnen aanraden. Toch kost het redelijk wat organisatie om een groep vrienden bij elkaar te krijgen tijdens de beschikbare tijdslots, aangezien het aantal kamers beperkt is en de hype groot. Daarbij komt ook nog eens kijken dat wij onze vrienden meestal zien buiten openingstijden. De makkelijkere oplossing is dan ook gewoon door het bordspel te kopen.

Natuurlijk, het wordt nooit zo intens als het echte werk, maar het kost dan ook geen €20 per persoon en je kunt het spelen wanneer je wilt, thuis met een biertje erbij. Daarbij zijn de uitdagingen, vraagstukken en raadsels die je aangaat vaak wel van hetzelfde niveau. Het enige waarvoor je wat meer je fantasie nodig hebt, is de setting. Een klein minpunt dat makkelijk te verhelpen is voor de betere knutselaar. Daarbij doet wat sfeerverlichting en de soundtrack van een goede film op de achtergrond al wonderen.

In de doos zitten vier unieke, zestig minuten durende Escape Rooms. Aangezien je de oplossing na één keer spelen weet, kun je ze dus ook echt maar één keer spelen. Gelukkig zijn er tegen een kleine prijs uitbreidingen te koop die de levensduur van Escape Room aanzienlijk kunnen oprekken, maar daarover later meer. Voor iedere Escape Room – die opgedeeld zijn in drie stadia – gebruik je afbeeldingen, gereedschap, sleutels, kaarten en meer om de oplossing te vinden. De enige vijanden die je daarbij hebt zijn je eigen IQ en de analoge Chrono Decoder die de tijd voor je aftelt. Wordt het jullie allemaal teveel en lopen jullie vast, dan is er wel de mogelijkheid om een hintkaart in de decoder te steken om in beweging te blijven.

Als je uiteindelijk de oplossing gevonden denkt te hebben dan is het tijd om vier sleutels in de decoder te steken. Zorg er wel voor dat je het zeker weet, is je antwoord namelijk fout, dan kost dit je kostbare minuten. Wat de stress niet ten goede komt.

Als je de vier Escape Rooms uit de doos hebt gespeeld en het smaakt je – net als bij ons – naar meer. Dan kun je uitbreidingen voor het spel kopen met compleet nieuwe avonturen. Deze kosten tussen de €9,95 en €19,95 per stuk. De uitbreidingen die we al hebben liggen, maar die we voor de feestdagen bewaren zijn Murder Mystery, Funland, Casino, Space Station en de nieuwste en speelbaar zonder het basisspel: Virtual Reality. Escape Room zelf kost €29,95.

pic1554964_lg

Pandemic
Aantal spelers 2-4
Speeltijd ca. 45 minuten

Zoals gezegd is het idee voor deze lijst ontstaan door een ‘simpel’ potje Pandemic. Na jaren van niet gespeeld te hebben smaakte onze kennismaking met bordspelen anno nu simpelweg naar meer. Het doel van het spel is het bestrijden en genezen van vier verschillende epidemieën die in sneltreinvaart steden over de hele wereld bedreigen. Zodra de vier medicijnen voor de ziektes zijn gevonden heb je het spel verslagen.

Verliezen kan echter niet op één, maar op drie verschillende manieren. Namelijk als er acht uitbraken zijn geweest gedurende het spel, als alle ziekteblokjes van een bepaalde ziekte op het bord liggen of als de speelkaarten op zijn doordat ze allemaal zijn getrokken. Eén van deze dingen gaat hoe dan ook gebeuren en dus is het een race tegen de klok om de ziektes op te lossen voordat dit gebeurt.

Je speelt niet tegen elkaar, maar coöperatief, dus met elkaar. Sterker nog, het is één van de bordspelen die het samenwerken op de kaart heeft gezet. Iedere speler krijgt een rol toebedeeld met zijn eigen specialiteit, wat de samenwerking nog belangrijker maakt. Denk een wetenschapper, arts, quarantaine specialist, operatie expert etc. De één heeft bijvoorbeeld minder kaarten nodig om een ziekte te bestrijden terwijl de ander snel kan reizen tussen de verschillende steden en onderzoekcentra kan bouwen die nodig zijn voor het genezen van een ziekte.

Pandemic lijkt in het begin vrij complex, maar is dat eigenlijk totaal niet. Dit betekent overigens niet dat het makkelijk is om een potje te winnen, integendeel. Het mooie hier is dat – net als bij een computergame – je de moeilijkheid kunt kiezen. Voor beginners is het aan te raden vier uitbraakkaarten in het spel te verstoppen, terwijl gevorderden het met vijf of zelfs zes uitbraak-kaarten kunnen doen. Een kleine aanpassing die Pandemic aanzienlijk moeilijker maakt.

Pandemic is een waanzinnig spel dat perfect te spelen is met twee spelers, maar ook met drie of vier. Ieder potje verloopt anders en naarmate je het spel vaker speelt, begin je te begrijpen wat wel en niet werkt. En zoals gezegd, wordt het spel te makkelijk voor je, dan voeg je een uitbraakkaart toe en begin je weer van voor af aan. Pandemic is verkrijgbaar voor €39,99.

pic3301820_lg

Unlock!
Aantal Spelers 2-6

Speeltijd 45-75 minuten

Unlock! Is net als Escape Room een spel dat je één keer kunt spelen omdat je hierna de oplossing kent. Ondanks dat het spel veel weg heeft van Escape Room is het uniek in de zin dat het enkel bestaat uit kaarten en een companion app. Op de kaarten staan afbeeldingen van locaties die je moet onderzoeken, cijfers die je moet combineren en raadsels die je moet oplossen.

Klinkt simpel, maar is het zeker niet. Ook niet samen met meerdere spelers met wie je de puzzel probeert op te lossen. Zeker ook omdat alles binnen een bepaalde tijd moet gebeuren volgens de klok in de app. Je antwoorden vul je hier overigens ook in, maar maak je een fout, dan worden er kostbare minuten van je tijd afgetrokken.

In de doos zitten drie verschillende scenario’s, goed voor drie avonden (Kerstavond, eerste en tweede kerstdag?) speelplezier. De Formule, De Muis & De Worst en Het Eiland van Dokter Goorse.

In De Formule zit je opgesloten in een geheim laboratorium waaruit je binnen de gegeven tijd moet ontsnappen. In De Muis & De Worst moet je de plannen van professor Noside dwarsbomen en in Het Eiland van Dokter Goorse bezoek je het eiland van een excentrieke antiekverzamelaar en miljardair. Uiteraard niet zonder vallen en hindernissen.

Ondanks dat Unlock! te spelen is vanaf 10 jaar en de titels van de verschillende scenario’s wat kinderlijk aandoen, moet je de moeilijkheidsgraad van het spel zeker niet onderschatten. Wij zijn meerdere malen tegen vraagstukken aangelopen waar we langer de tijd voor nodig hadden, dan we eigenlijk hadden gehoopt. De wegtikkende tijd zorgde hierbij absoluut voor een extra spanningselement. Unlock! kost €29,99.

ticketride5

Ticket to Ride Europe
Aantal Spelers: 2-5
Speeltijd: 30-60 minuten

In de Ticket to Ride-serie zijn tal van varianten uitgebracht, zoveel dat we de tel even kwijt zijn. Toch zou Ticket to Ride Europe de leukste van het stel zijn door een aantal extra spelelementen die het bordspel net even wat extra’s geven ten opzichte van de andere versies. We hebben ze zeker niet allemaal gespeeld, dus voor het gemak zijn we er dan ook vanuit gegaan dat dit ook zo is.

Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit doe je door de routes op je bestemmingskaarten te volbrengen. Aan de hand van je kaarten claim je de verbindingen tussen verschillende steden. Heb je aan het eind van het spel de meeste punten verzameld – afhankelijk van de lengte van jouw volbrachte trajecten – dan win je het spel. Het einde van het spel wordt overigens getriggerd op het moment dat één van de spelers twee of minder treinen over heeft.

De voornamelijke verschillen tussen de Europe en de andere edities zijn natuurlijk de kaart, maar ook nieuwe spelelementen: tunnels, waarvoor je extra kaarten nodig hebt om ze te kunnen claimen en stations, waarmee je tegen inlevering van een aantal punten de routes van je tegenstander kunt gebruiken om die van jezelf te verbinden. Het zijn kleine aanpassingen die het spel – tactisch gezien – net weer iets interessanter maken.

Wat ons betreft is Ticket to Ride Europe de meest toegankelijke game van het stel. Niet alleen pik je de spelregels erg snel op, ook tijdens het spelen is het niet zo moeilijk om ze terug te halen, aangezien het er niet zoveel zijn. Handig dus als je snel van start wilt met nieuwe spelers na het Kerstdiner.

Meedoen is één, winnen is iets heel anders. Hoe eenvoudig de regels namelijk ook zijn, tactiek is waar Ticket to Ride schittert. Maak je vanaf het begin de verkeerde beslissingen, dan merk je al snel dat je achter de feiten aan begint te lopen. Zorg dus dat je de goede kaarten op hand hebt en bouw je trajecten onopvallend, zodat de andere spelers je niet zullen dwarsbomen. Ticket to Ride Europe kost €29,99.

Binnenkort deel twee met de laatste vier games. Met onder meer de game met het vetste design ooit en een klassieker in een nieuw jasje.