4 kleine dingen die je eerste indruk volledig kunnen verpesten

Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Dat brengt best wat stress met zich mee toch? Er zeker van zijn dat je de juiste boodschap overbrengt tijdens die eerste ontmoeting is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je een lijstje van veel voorkomende fouten uit je hoofd leren om er vervolgens voor te zorgen dat je er zover mogelijk bij vandaan blijft tijdens die eerste ontmoeting, zodat je een vliegende start hebt.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Maar wat is dat lijstje dan? Waar moet je op letten? Let op deze vier vaak voorkomende communicatie fouten en de kans dat je een goede eerste indruk maakt is vele malen groter.

1. Teveel over jezelf praten
Als je wel eens iemand hebt ontmoet die over niets anders dan zichzelf kan praten – z’n dromen, kennis, kracht, macht, salaris en prestaties – dan weet je ook wat een afknapper dat kan zijn.

Toch is het een kuil waar je makkelijk in kunt vallen aangezien je tijdens een eerste ontmoeting juist het idee hebt dat je jezelf moet verkopen. Zeker tijdens zakelijke gesprekken als een sollicitatie.

Ondanks dat er niks mis is met praten over jezelf (het is noodzakelijk!), zorg ervoor dat het niet de boventoon van het gesprek vormt. Je moet ook vragen stellen aan je gesprekspartner stellen om z’n aandacht vast te houden.

2. Te weinig over jezelf praten
Wacht wat? We zeiden net nog dat teveel over jezelf praten een veel voorkomende fout was, dus hoe kan het tegenovergestelde dan ook waar zijn?

Kijk, je wilt ook niet dat je gesprekspartner alleen aan het woord is. Iedere keer als hij of zij een vraag aan jou stelt is het omgekeerd wel prettig voor de loop van het gesprek dat je niet enkel antwoord met ja of nee. Doe je dat wel, dan ben je snel uitgepraat.

Hoe moeilijk het ook lijkt, probeer een balans te vinden tussen veel en weinig over jezelf praten. Oefen het desnoods! Door de gulden middenweg te vinden zul je het makkelijks je doel behalen zonder dat je overkomt als iemand die zwaar onder de indruk is van zichzelf.

3. Teveel klagen
Het is verleidelijk om een gesprek te beginnen met een klacht over het een of ander. Het weer is zo slecht de laatste tijd, de kamer is te druk, de gratis snacks zijn niet te eten. Het lijkt een makkelijke manier om iets gemeenschappelijks te vinden met die nieuwe persoon die je ontmoet.

Alhoewel, een reputatie opbouwen als iemand die overal wel wat over te klagen heeft kan niet je bedoeling zijn. Sterker nog, medelijden wekken is nu niet bepaald een goede start voor een relatie, ongeacht of het wel of niet goed voelt op het moment.

Onderdruk de behoefte om te klagen en probeer juist met iets positiefs te komen tijdens die eerste woordenwisseling. Je zult zien dat zowel je gesprek als de uiteindelijke reputatie die je opbouwt een stuk beter zullen zijn.

4. Te persoonlijk worden
Je wilt het niet uitsluitend over zaken hebben, dus het delen van een paar privézaken kan de sfeer wat persoonlijker maken. En ja, dat kan in sommige gevallen zeker goed zijn.

Maak alleen niet de fout dat je te snel te persoonlijker wordt. Praten over je favoriete serie of je afgelopen vakantie kan een band zeker versterken. Praten over je moeilijke echtscheiding of de kater die je hebt van de avond ervoor echter niet.

Je weet dat de eerste indruk belangrijk is. Toch is dit goed doen niet altijd even makkelijk. Zorg ervoor dat je ver, heel erg ver wegblijft van deze veel voorkomende fouten en je kunt er vrij zeker van zijn dat je eerste indruk een goede is!