Chris Rock geeft snoeiharde openingsspeech Oscars (video)

Geen groots musicalnummer als opening of een in crowd lied waar iedereen lichtvoetig en veilig op de hak wordt genomen. Nee, Chris Rock pakte het vannacht anders aan bij zijn Oscar-openingsmonoloog. Hij ging er snoeihard in.

Hij relativeerde de ophef die er bestond over de té blanke Oscars. Rock: “Dit is de 88ste editie. Dan moet het toch zeker 71 keer eerder zijn gebeurd? Er waren vast jaren in de sixties waarin Sidney Poitier geen film had.”

Zijn antwoord was keihard: “We hadden het toen over belangrijkere zaken. Er werd te veel gelyncht om je zorgen te maken over cinematografie. Als oma aan een boom hangt, maak je je geen zorgen over de Beste Documentaire.”

Toch kreeg Hollywood ook genoeg kritiek en noemde hij het wereldje zeker racistisch, alleen niet ‘brandend kruis racistisch’. Daarna bleef het thema terugkomen, soms wat afgezwakt, soms grappig met zwarte acteurs zoals Whoopi Goldberg en Tracy Morgan gemonteerd in ‘blanke’ films en een afsluiting met de woorden ‘black lives matter‘. Het motto dat de demonstranten tegen politiegeweld gebruiken.

In 2005 presenteerde Rock ook al de Oscars en schuwde hij rassenkwesties en politiek niet. Check hieronder een paar hoogtepunten.