MADPAC interviewt Bill Hader & Judd Apatow

Interview: Jorrit Niels
Camera en Montage: Rik Romkes

Wat doe je als twee geïnterviewden compleet de slappe lach krijgen? Als ze bij elke vraag dubbel liggen om iets dat ze twee dagen ervoor toevallig hadden besproken? Als je ’s werelds meest succesvolle comedy-regisseur en Saturday Night Live-royalty tegenover je hebt zitten, dan laat je ze losgaan. Check hierboven ons interview met Bill Hader en Judd Apatow over de nieuwe film Trainwreck, Amy Schumer en Bill die z’n moeder tegenkwam op de Wallen.

De cast van Trainwreck (vanaf donderdag 27 augustus in de bioscoop) was onlangs in Amsterdamse Amstel Hotel om de film te promoten. De voorlaatste bestemming van een promotour die de hele wereld overging. “Je kunt je voorstellen dat we nogal burnt-out zijn,” vertelt de 37-jarige Hader terwijl hij in z’n ogen wrijft en zijn haar wordt gefatsoeneerd door de visagist. Apatow schudt ons de hand voordat hij zich een weg baant richting cateringtafel en een water inschenkt.

Apatow vertelt: “Nu Amsterdam, dan nog Dublin en dan zijn we klaar. De film was het waard, maar dit is geloof ik de langste promotour die ik ooit heb gedaan. We zijn, met tussenpozen, al bezig sinds januari.” ‘We’ als in een groter deel van de cast, want hoofdrolspeelster Amy Schumer en tegenspeelster Vanessa Bayer zijn verderop in het Amstel Hotel ook interviews aan het geven.

trainwreck_02037778_st_3_s-low

Trainwreck is geschreven door Schumer en geregisseerd door Apatow. Amy (Amy Schumer) wordt van jongs af aan verteld dat monogamie onmogelijk is. Jaren later vermijdt ze daarom serieuze relaties en alle verplichtingen die daarbij komen kijken. Sterker nog, als het aan haar ligt houdt ze het liever bij one night stands. Wanneer ze voor haar werk – redacteur bij een mannen lifestyle magazine – een interview moet doen met de charmante en succesvolle sportarts Aaron Conners (Bill Hader) lijkt het einde van haar ongecompliceerde leventje in zicht.

Een disclaimer: ja, dit klinkt als een romantische komedie en dat is het ook. Maar geloof ons, dit is niet de drek die je vriendin of vrouw je gewoonlijk opdringt. Amy Schumer kennen sommigen van de hilarische sketchshow Inside Amy Schumer op Comedy Central en dan weet je dat het alles behalve schattig en lief wordt.

Trainwreck

Trainwreck is brutaal, grappig, soms vulgair en eerlijk. Een perfecte match voor de regisseur die je ook The 40 Year Old Virgin en Knocked Up gaf. Hoewel sommige rom-kom clichés wel terugkomen, de meesten worden keihard onderuit gehaald met een paar van de grappigste scenes die je dit jaar hebt gezien.

Dit is zeker toevertrouwd aan Apatow die z’n werk heeft gemaakt van comedy´s over ´gewone mensen´, of laten we in ieder geval zeggen geloofwaardige karakters. Op dit moment is Apatow één van de, zo niet de meest succesvolle en prominente comedy-regisseur/schrijver/producent van dit moment. Naast Knocked Up en The 40 Year Old Virgin, was hij ook verantwoordelijk voor onder andere: Superbad, Anchorman, This is 40, Forgetting Sarah Marshall, Bridesmaids en de hit HBO-serie Girls. Dus als je ‘m niet meteen herkent hierboven, hij is een big deal.

trainwreck_02037778_st_2_s-low

Bill Hader ken je waarschijnlijk van gezicht en was tien jaar langs deel van de Amerikaanse sketchshow Saturday Nigth Live. Naast z’n hilarische typetjes had hij talloze bijrollen in films als Superbad, Tropic Thunder en Knocked Up – maakt dus deel uit van het Apatow-kliekje – en was de stem van Fear in Pixar’s Inside Out. Binnenkort zie je ‘m als de nieuwe Captain in comedyserie Brooklyn-Nine-Nine en koos Steven Spielberg hem uit voor een belangrijke bijrol in z’n adaptatie van Roald Dahl’s De Grote Vriendelijke Reus. Ook geen ‘kleintje’ dus. Al is hij zelf de bescheidenheid zelf. “Dat zo’n neuroot als ik het zo ver heeft geschopt… Ik begrijp het nog steeds niet. Ik zal over twee films wel weer ‘beste vriend nummer drie’ zijn.” (lacht)

Zet ze bij elkaar na wekenlang achter elkaar praten over Trainwreck, vraag ze om de gestelde vraag mee te nemen in het antwoord en dan krijg je wat je hierboven ziet in het interview. Een slappe lach van minutenlang en een gratis show van twee geniale komieken. Een paar dagen eerder had Hader het met Apatow namelijk over dit soort interviewdagen en dat hij dat een keer deed met een actrice die elke vraag op de meest sarcastische manier herhaalde. Dus wat doe je dan als je daaraan terugdenkt? Je herhaalt elke vraag lekker sarcastisch en probeert de ander aan het lachen te maken. Of dat lukt zie je hierboven, maar je hebt waarschijnlijk al een vermoeden.

Trainwreck draait vanaf donderdag 27 augustus in de bioscoop

Trainwreck