MADPAC Test – de nieuwe iPad Pro

Door Rik Romkes

Onlangs kwam Apple’s nieuwe iPad Pro uit. MADPAC’s Rik ging kort daarna op motorexpeditie naar de Noordkaap en omdat er ook gewerkt moest worden tijdens deze reis besloot hij z’n laptop thuis te laten en de nieuwe iPad Pro mee te nemen voor de ultieme test: is de nieuwe iPad Pro een volwaardige laptop-vervanger of niet?

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Download hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

Voor iedereen die zich niet eerder in de materie heeft verdiept: de iPad Pro is net als bij de MAC’s, Apple’s oplossing voor de professional en de fanatieke hobbyist. Duurder, krachtiger en geschikt voor de zwaardere taken en dus niet enkel om je Netflix-series te kijken en je Facebook op te checken. Werk dat je normaal gesproken op je laptop of zelfs op je desktop zou doen laat maar zeggen.

De nieuwe iPad Pro is Apple’s meest recente tablet. Net als de vorige generatie komt hij in een kleine uitvoering – waarvan het formaat veel weg heeft van de gewone iPad – en een grote 12,9 inch uitvoering. Wij testte de ‘kleine’ versie van de twee omdat deze het meest verschilt ten opzichte van zijn voorganger. Ondanks dat we het namelijk de kleine uitvoering noemen is hij 20 procent groter dan de gewone 9,7 inch iPad en z’n eigen voorganger. Daarbij heeft ‘ie smallere zwarte randen rondom het beeldscherm wat zorgt voor een effectief beelddiagonaal van 10,5 inch. Dit zorgt voor meer werkruimte en een volgens Apple volwaardig onscreen-toetsenbord.

apple-pencil-ipad-pro-notes

Niet alleen is het scherm van de nieuwe iPad Pro groter in formaat en helderheid (600 nits), het is ook een stuk sneller dan dat van z’n voorganger met een refresh rate tot 120 Hz. De techniek die Apple hiervoor gebruikt noemen ze ProMotion. Dit zorgt ervoor dat het scherm sneller reageert op aanraking en dus minder vertraging vertoont. Dit is duidelijk te zien tijdens bijvoorbeeld het scrollen of het tekenen met de Apple Pencil. Om het beeld daarbij nog rustiger voor je ogen te maken, past de Pro een techniek toe waardoor de temperatuur van het scherm meekleurt met dat van de omgeving.

ipad-pro-family-black

Verder is de iPad Pro uitgerust met vier speakers een 12 megapixel camera met optische beeldstabilisatie aan de achterkant (gelijk aan die van de iPhone 7) en een 7 megapixel camera aan de voorzijde, een bloedsnelle 64-bit A10X Fushion Chip en een batterij die ongeveer 10 uur meegaat bij gemiddeld gebruik. Video’s monteren kan in 4K en het renderen van 3D-modellen zijn geen probleem voor deze zware jongen.

FullSizeRender-10

Zoals gezegd wilde ik weleens de proef op de som nemen om te kijken of het zou werken als ik tijdens een persreis m’n laptop thuis zou laten en in plaats daarvan m’n werk zou doen met de iPad Pro in combinatie met het Smart Keyboard en de Apple Pencil. De reis naar de Noordkaap was hiervoor de perfecte testcase omdat ik hier zou moeten e-mailen, internetten, tekst bewerken, foto’s bewerken en video’s monteren. Natuurlijk zoals altijd alles tegelijkertijd, waardoor het werken met splitscreen erg van pas zou komen.

Om een lang verhaal kort te maken is het werken op de iPad Pro mij erg goed bevallen tijdens deze trip. Ieder dag moesten er mails worden beantwoord, een dagverslag worden geschreven met bijbehorende foto’s en videomateriaal van m’n GoPro worden opgeslagen om m’n micro SD kaart weer leeg te hebben voor de volgende dag. Aan het eind van de trip ben ik tijdens de terugweg zelfs begonnen met het monteren van aflevering 1 van MADPAC’s Motorcycle Diaries.

apple-pencil-keyboard-set

Waar ik het toetsenbord bij de vorige iPad Pro al erg handig vond, merkte ik nu hoe essentieel het is als je je iPad als werkstation wilt gebruiken. Niet geheel onverwacht, maar toch goed om de nadruk op te leggen. Meer verbaasd was ik over het gebruik van de Apple Pencil. Ik kan namelijk helemaal niet tekenen. Toch heb ik de Pencil minstens zoveel gebruikt als het toetsenbord. Niet om te tekenen, maar wel bij het monteren in iMovie. De punt van de Pencil werkt zoveel preciezer dan de top van je vinger, waardoor het ineens heel makkelijk wordt om clips tot op de seconde in te korten in je edit, maar ook het aanklikken van de verschillende tools. Alles gaat preciezer en sneller, waardoor een klusje dat nog weleens frustrerend kon zijn, ineens een stuk makkelijker gaat.

pro-motion-ipad-pro

Om nu te zeggen dat de iPad Pro een volwaardige laptop-vervanger is, dat misschien nog niet. Al is het alleen al doordat ik nog steeds de mappenstructuur van een laptop prefereer. Ook het gebruik van externe harde schijven in combinatie hiermee is iets dat ik nog vaak gebruik. Echter, als werkstation voor onderweg staat de iPad Pro absoluut z’n mannetje. Ik heb niet één keer het gevoel gehad dat ik m’n werk niet volledig kon doen zoals ik dat normaal zou doen.

FullSizeRender-11

De komst van iOS 11 later dit jaar gaat overigens – volgens mij – ook die laatste puntjes van kritiek wegvagen. In deze update van iOS kun je namelijk net als op je MAC – onderin het scherm – je Dock met al je apps omhoog laten komen. Je kunt splitscreen gebruiken met zelfs een derde venster en je kunt drag and drop toepassen om bijvoorbeeld foto’s van de ene applicatie naar de ander te verslepen. Belangrijker voor mij is de Files-app, die het mogelijk gaat maken om al je bestanden uit de verschillende clouds bij elkaar op één locatie toegankelijk te maken en te ordenen in verschillende mappen. Of iOS 11 gaat zorgen voor dat laatste duwtje, daarover hopelijk snel meer. Het ziet er in ieder geval gunstig uit! De iPad Pro is verkrijgbaar vanaf €739 voor de 10,5 inch-versie en €909 voor de 12,9 inch-versie.