MADPAC Autotest – Jeep Grand Cherokee 75th Anniversary

Door Jorrit Niels

Als je waardering hebt voor een beetje autogeschiedenis, dan is de Jeep Grand Cherokee een perfect alternatief voor de Discovery’s en Land Cruiser’s van deze wereld. En als onderdeel van Jeep’s 75-jarig bestaan, introduceren ze nu voor elk van hun modellen een limited edition. Wij reden de Jeep Grand Cherokee 75th Anniversary.

Volg MADPAC op Instagram voor een blik achter de schermen!!

Dowload hier de gratis MADPAC app voor iPhone en iPad!!

In 1992 vond Jeep de premium SUV opnieuw uit met de Grand Cherokee. Een paar versies verder en de Amerikaan kan zich met recht thuisvoelen in Europa. Lees: luxer, zuiniger en completer. Niks van die clichébeelden van plastic Amerikaanse zwieberbakken, maar raffinement en een interieur dat zich kan meten met de grote Europese merken.

Grand_Cherokee_75th_Anniversary (3)

Ook al staat de huidige Grand Cherokee natuurlijk lichtjaren van de oer-Jeep en W.O. II-icoon de Willys Jeep, denk niet dat de Grand Cherokee is verworden tot een veredelde limousine op hoge poten, alles behalve. Het oudste SUV-merk ter wereld doet sinds 1941 nog steeds waar het goed in is, foutloos navigeren op elke ondergrond.

Nu wordt natuurlijk maar een fractie van de 4×4’s echt gebruikt om offroad te gaan en ook wij hebben de 75th Anniversary editie extreem schoon gehouden. Bijna te schoon eigenlijk met vooral veel asfaltkilometers. We hebben de generatie hiervoor van de Grand Cherokee wel eens een steile rotswand  opgebracht in het zuiden van Italië, en dat deed ie met verve.

Dit soort kunsten blijven indrukwekkend, maar dat is Jeep ook wel aan zijn stand verplicht. Nee, waar wij van onder de indruk zijn, is de afwerking en het interieur. Amerikaanse merken stonden altijd bekend om hun goedkoop aandoende interieurs en matige afwerking. De compleet nieuwe Grand Cherokee uit 2010 was al een verschil van dag en nacht, maar met de huidige versie past-ie zeker tussen z’n concurrenten.

Grand_Cherokee_75th_Anniversary (4)

Het 75th Anniversary model is een bakbeest van een auto en door de feesteditie oogt hij nog bruter. De kleur die wij meekregen was Granite Crystal Metallic en in combinatie met matte bronskleurige accenten – lees: grille, 20-inch velgen en sierranden – is dat een verbetering ten opzichte van het overdadige chroom. Andere hints naar de speciale editie zijn een tweedelig panoramadak, dodehoekwaarschuwing, speciale interieurbekleding met vanbinnen dezelfde bronskleurige details en badges met de Willys Jeep die verwijst naar de oorsprong in 1941.

Grand_Cherokee_75th_Anniversary (5)

Het 8,4 inch grote scherm in de middenconsole werkt goed en tel daarbij op dat de auto is volgestopt met veiligheidssystemen. Naast verkeersbordherkenning en een rijbaanassistent is het meest in het oog springende het Forward Collision Warning-systeem. Radarsensoren registreren de snelheid op de voorligger en waar nodig waarschuwt hij je of remt zelfs af.

Grand_Cherokee_75th_Anniversary (1)

Ook niet geheel onbelangrijk, maar door al het uiterlijk vertoon zou je het bijna over het hoofd zien: rijdt-ie nog een beetje? Wat dat betreft kun je simpel zijn. Je zit lekker hoog, hebt goed zicht en je voelt je soms net iets te verheven boven de rest. Maar ja, dat is meestal zo met die 4×4 mastodonten. Door de lichte besturing en soepele vering dein je lekker mee, zonder enorm over te hellen tijdens een scherpe afrit.

Het enige dat we konden opmerken is dat hij nogal heftig in z’n ankers gaat en dus naar voren helt tijdens het remmen, maar verder is het zoals het een Amerikaan betaamt: lekker cruisen en zonder moeite breng je er zeker een paar uur in door. Extreem zuinig is de SUV natuurlijk niet met een dergelijk gewicht en aanzienlijke motorisering. Maar dat weet je als je hiervoor gaat. Wil je je portemonnee toch iets minder ver opentrekken, dan is de Grand Cherokee er al vanaf €80.990. Nog steeds ruim vijf meter auto waarvoor je je absoluut niet hoeft te schamen.

2016 Jeep® Grand Cherokee 75th Anniversary edition

Jeep mag dan officieel ‘bejaard’ zijn, de 75th Anniversary editie heeft de Grand Cherokee goed gedaan. Er bestaan SUV’s die goed zijn in modder en goed zijn op asfalt, maar Jeep is een van de weinigen die het tot een goed afgerond geheel maakt. Zo willen wij ook wel op leeftijd komen, maar nog even niet hoor.

Jeep Grand Cherokee 75th Anniversary
Motor 3.0 V6 turbodiesel
Vermogen 250 pk
0-100 km/u 8.2 seconden
Topsnelheid 202 km/u
Prijs € 97.305