MADGEAR – Apple Watch review

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is hij dan hier, de eerste Apple Watch. En terwijl zo’n beetje de hele wereld al lang en breed vertrouwd is met het ‘horloge’ van de Amerikaanse fabrikant, kunnen we in Nederland sinds twee weken nu ook onze lol op met het ultieme hebbeding. Of we na twee weken met de smartwatch om ons pols nog steeds zo enthousiast zijn als toen we hem uit de doos haalden, lees je hieronder…

Eerste indruk
Laten we beginnen bij het begin. De onvermijdelijk eerste indruk: het uiterlijk. Oppervlakkig of niet, als de binnenkant mooi is, maar we lopen ermee voor lul, dan bedanken we toch echt. Gelukkig is dit bij de Apple Watch absoluut niet het geval. Natuurlijk kenden we hem al van plaatjes, maar dat zegt niet alles. Bijvoorbeeld hoe hij er om je pols uitziet. Direct viel ons op dat de smartwatch kleiner is dan we hadden verwacht (en we hebben toch echt de grote variant). Positief, want we waren er van overtuigd dat hij iets logger zou zijn. Een meevaller dus.

Schermafbeelding 2015-07-31 om 16.11.39

We hebben hem in combinatie met de rubberen- en stalen schakelband. Vooral die laatste geeft het apparaat een volwassen, verfijnde uitstraling. Al moet daarbij wel gezegd worden dat de band zelf wat blikkerig aanvoelt, iets dat we niet gewend zijn van Apple. Het had iets massiever mogen aanvoelen net als de kast. Dit is overigens geen probleem, aangezien je dit enkel voelt op het moment dat je hem los in je hand hebt in plaats van om je pols. Daarbij is de Apple Watch opvallend mooi afgewerkt, ook als je hem vergelijkt met (Zwitserse) concurrenten in dezelfde prijsklasse.

Schermafbeelding 2015-07-31 om 16.52.55
Second screen
Waarom een Apple Watch? Een vraag die helemaal niet zo vreemd is, want wat moet je ermee, wat is de toegevoegde waarde van het apparaat? Natuurlijk, we willen alles hebben van Apple, maar heeft het ook nog een functie? Noodzakelijk, als in, net zo ‘belangrijk’ als bijvoorbeeld je iPhone? Absoluut niet. Een mooie aanvulling op je iPhone? Zeker. En dat is ook waarvoor hij is bedoeld; een filter voor je iPhone. Om de haverklap je telefoon uit je zak halen – vaak ook neurotisch – om te kijken naar… ja, waarnaar eigenlijk…? behoort tot het verleden. Nu zou je denken dat de Watch alleen maar voor nog meer impulsen van buitenaf zorgt, maar het maakt het juist iets rustiger. Enkel even met een schuin oog naar je pols kijken of er iets gebeurt op je mobiel kost immers een stuk minder handelingen. Zomaar kijken om het kijken doe je ook niet, want als er iets gebeurt voel je de Apple Watch zachtjes trillen.

Het feit dat je ‘m echt gebruikt als second screen voor je iPhone maakt de Apple Watch er voor ons één die we ook nu, twee weken later nog trouw iedere dag dragen, gewoon omdat het makkelijk is. Iets wat we nog niet eerder hebben gehad bij een smartwacht. En dat is wel zo fijn als de nieuwigheid er een beetje af is. De Quick Glances-functie werkt ook goed. Met deze functie kun je op het hoofdscherm snel door verschillende – door jezelf geselecteerde – apps swipen, zoals je agenda, kaarten, nieuws, fitness enzovoort.

static1.squarespace.com
Personal trainer
Maar wat kun je er verder dan nog mee, naast dat het een doorgeefluik is voor je iPhone? Je kunt telefoontjes a la Michael Knight aannemen en berichten beantwoorden met korte standaard presets of door middel van ingesproken teksten. Je gezondheid monitoren is toch wel één van de belangrijkere functies van de Apple Watch, en dat monitoren, nou dat neemt-ie aardig serieus. Je sportieve bewegingen en calorieverbruik zijn op de Watch zelf af te lezen en ook geeft hij gedurende de dag aan dat het tijd is om even achter je bureau vandaan te komen. Het gezondheidprogramma gaat pas echt los in combinatie met de Gezondheid-app op je iPhone.

En dat brengt ons ook gelijk bij het volgende punt, bijna alles wat je doet op je Watch – afgezien van de standaard handelingen – doe je via de Apple Watch App op je iPhone en dat is wel zo makkelijk gezien de grootte van het touchscreen (38 millimeter voor de kleine en 42 millimeter voor de grote variant) van het apparaat.
Schermafbeelding 2015-07-31 om 16.13.12
Prijzig

De Apple Watch is niet goedkoop, ondanks dat hij in vele varianten komt. Verkrijgbaar vanaf €419 voor de kleinste aluminium sport-uitvoering tot €18.400 voor de grote 18-karaats geelgouden versie. De tussenliggende modellen zijn van roestvrijstaal en roségoud.

Schermafbeelding 2015-07-31 om 16.14.53
Conclusie
De Apple Watch is in eerste instantie echt een hebbeding. Houd je van nieuwe gadgets, dan kan het niet anders dan dat je op z’n minst nieuwsgierig bent naar het ‘horloge’ van Apple. Daarnaast is het een handig aanvulling op je iPhone en ziet hij er opvallend goed uit voor een Smartwatch. Ook de batterij is beter dan verwacht; bij ons gaat hij bijna twee volle dagen mee. De apps starten vooralsnog wat langzamer op dan we gewend zijn van onze telefoon, maar ook dat moet met toekomstige updates worden verholpen. Dat de Apple Watch (nog) niet perfect is, mag duidelijk zijn, maar dat is dan ook niet zo vreemd bij een eerste generatie van een nieuw apparaat. Veelbelovend is hij zeker wel en daarbij is het één van de beste en wat ons betreft mooiste smartwatches verkrijgbaar op dit moment. Wij zijn erg benieuwd naar wat de watchOS2 update doet die dit najaar zal uitkomen.