MADGEAR – Altijd een satellietverbinding met de Seiko Astron

december 29, 2015 - Redactie

Bij een horloge gaat het om precisie. Niet één horlogemaker die je daarin zal tegenspreken. Is een horloge niet accuraat, dan kun je net zo goed zo’n te hippe leren armband dragen. Horlogemakers zijn daarom al sinds de zonnewijzer bezig om nog preciezer de tijd af te kunnen lezen. Met radertjes, tourbillons en andere ingewikkelde mechaniek. Seiko’s revolutie komt in de vorm de nieuwe Astron GPS Solar Dual-Time en wij mochten hem uitproberen.

Horlogekenners herkennen misschien de naam Astron. In 1969 was dat de naam van ‘s werelds eerste quartzhorloge. Maar daar houdt de vergelijking op. Het is namelijk een understatement om te zeggen dat de Seiko Astron GPS Solar Dual-Time high-tech is.

SSE041

Een leek ziet misschien een mooi uurwerk en veel wijzers, maar wat daaronder zit is één van de meest belangrijke vooruitgangen op horlogegebied in jaren. Is-ie precies? Hoe klinkt een afwijking van één seconde elke 100.000 jaar?

Daarnaast ontvangt het horloge elke dag een signaal van vier GPS-satellieten om jouw Seiko net zo precies te zetten als een atoomklok. Zonder dat je op een knop hoeft te drukken. Vraagt iemand je om de ‘exacte’ tijd, dan kun je ze deze dus echt letterlijk geven.

Het gelijkzetten met de GPS-satellieten kan overigens wel handmatig met een druk op de knop bij ‘twee uur’, handig toen we aankwamen op London Heathrow. Het horloge heeft zelfs een ‘flight-modus’ voor als je in het vliegtuig zit. Zou vervelend zijn als ‘jouw’ GPS-satellieten op kilometers hoogte opeens gaan ‘storen’.

Schermafbeelding 2015-11-02 om 17.02.27

De nieuwe Dual-Time toevoeging zorgt ervoor dat je de ‘thuistijd’ (in ons geval Amsterdam, Nederland) ziet in de 12-uurs wijzer onderaan de wijzerplaat. Ook geen gehannes met schrikkeljaren of dat je basisschool-ezelsbruggetjes moet aanwenden om te herinneren of deze maand nou 30 of 31 dagen heeft. Nee, de Seiko geeft je de correcte datum tot 28 februari 2100. We weten niet hoe het met jullie zit, maar voor ons is dat ruimschoots voldoende tijd.

En dat zonder opwinding door middel van beweging of een batterijtje. Want de Solar-naam is niet zomaar een leuke toevoeging, de energie voor al deze techniek haalt de Astron uit de zonnecellen op de wijzerplaat. Zowel zon- als kunstmatig licht laadt het horloge op.

Schermafbeelding 2015-11-02 om 17.03.20

Waanzinnige techniek, maar – ook niet geheel onbelangrijk – het ziet er ook nog eens extreem draagbaar uit. Je hebt de keuze uit verschillende titanium banden en een zwarte of bruine krokodillen leren band. Daarnaast is het horloge waterdicht tot 100 meter en uitgerust met ultrahard en krasbestendig saffierglas.

De Seiko Astron GPS Solar Dual-Time (SSE041J1) is één van Seiko’s topstukken en kost €2.300.

Hou je het qua euro’s liever op een iets bescheidener Seiko, maar wel high-tech? Dan moet je deze vier MADPAC-favorieten even checken:

SRX011P1
Seiko Premier Kinetic Direct Drive Moonphase (SRX011P1) – €895
Geen zonne-energie, maar door de Kinetic Direct Drive-technologie zet dit horloge met actuele maanstand je arm- en polsbewegingen om in energie voor het uurwerk. Heb je ‘m volledig opgeladen, dan gaat hij een maand mee. Geen zorgen dus als je ‘m even een dag in je nachtkastje laat liggen.

SRH021P1
Seiko Velatura Kinetic Direct Drive (SRH021P1) – €750

Dezelfde Kinetic Direct Drive-technologie, maar dan in een sportiever jasje. Net zoals bij de Premier is het overigens ook mogelijk om de Velatura met de hand op te winden. Angst voor teveel opwinden neemt het Japanse merk weg door een ingebouwde bescherming tegen overladen. Naast een laad-indicator geeft de Velatura ook de dag en datum weer.

SSC357P1
Seiko Sportura Perpetual Solar (SSC357P1) – €530

Wil je een zonnecel om je pols showen, maar vergt die Astron GPS Solar iets teveel van je portemonnee? De Sportura Perpetual Solar heeft dezelfde techniek. Als het uurwerk compleet is opgeladen heb je zelfs de beschikking over een energiereserve van een half jaar. Niet dat hij dan opeens stilstaat. Dan verspringt de secondewijzer in stappen van 2 ipv 1 seconde. Verder beschikt deze Sportura over een stopwatchfunctie, een kalender die loopt tot 28 februari 2100 en een alarm.

SUN049P1
Seiko Prospex Kinetic GMT (SUN049P1) – €399

De precisie van een quartz met het gemak van Kinetic technologie. Deze Prospex wordt aangedreven door de bewegingen die je met je arm en pols maakt, waarvan de energie wordt opgeslagen in een kleine oplaadbare batterij. Als-ie compleet vol is, dan gaat het horloge zes maanden mee. Met de rode GMT-wijzer kun je een tweede tijdszone instellen. Handig voor op reis.
Custom horloges – MHD Watches

Hij begon als auto-ontwerper, maar begeeft zich nu in de wereld van horloges. Custom horloges om precies te zijn. Matthew Humphries neemt robuuste Seiko uurwerken en geeft er z'n eigen stijl aan...

 

Fan van speciaalbier? Check Beerwulf

Ad
Speciaalbier wordt steeds populairder in Nederland. De laatste paar jaar kregen we er meer dan 300 nieuwe lokale brouwerijen bij en honderden nieuwe speciaalbieren uit Nederland en daarbuiten...

Klokers – Tijd met een twist

Een soort mix tussen design en een instrument en weer eens wat anders dan twee simpele wijzers. Hiermee had de Franse start-up Klokers in 2015 een groot succes op Kickstarter met een opbrengst van...

MADGEAR – OneOf Accuracy2

Iets extra’s voor je horloge: behalve een horlogewinder en zo nu en dan een nieuw bandje, is er niet zoveel voorhanden. Als het gaat om gadgets, dan is er niet zoveel. OneOf brengt hier verandering...


Editor's Pac

Head Porter herfst/winter 2017

Het Japanse label Head Porter heeft zojuist hun nieuwe lichting geshowd van de 2017 herfst/winter-collectie. Het merk staat bekend om hun simpele, draagbare basics van goede kwaliteit. En dit is...

Barbara Palvin – Boedapest’s finest

Barbara Palvin hoort zeker in ons top 10 lijstje thuis en dat is niet voor niks. Niet alle is de Hongaarse bloedmooi, ze straalt ook een zekere klasse uit en dat is weleens fijn tussen al die...

High-tech rugtas – Visvo Novel

Wanneer is een rugtas geen rugtas meer, maar een gadget? De Visvo Novel High Tech Backpack komt gevaarlijk dichtbij. Het Duitse Visvo probeert in ieder geval om zoveel mogelijk tech in een rugtas...

Gerelateerd nieuws

 

Feedback